A murit Henry Kissinger, fostul secretar de stat al SUA, la vârsta de 100 de ani. Nobel pentru Pace controversat la semnarea încetării focului în războiul din Vietnam

A murit Henry Kissinger, fostul secretar de stat al SUA, la vârsta de 100 de ani. Nobel pentru Pace controversat la semnarea încetării focului în războiul din Vietnam
| Foto: https://apnews.com/

Henry Kissinger, secretar de stat sub preşedinţii Richard Nixon şi Gerald Ford, a încetat din viaţă la vârsta de 100 de ani, în locuința sa din Connecticut, a transmis BBCKissinger era un evreu german născut pe 27 mai 1923 în Bavaria.

Heinz Alfred Kissinger a fost naturalizat american la vârsta de 20 de ani. Fiu al unui profesor de şcoală, s-a alăturat contra-spionajului militar şi armatei americane, după care a urmat studiil3 la Harvard, unde a şi predat.

Richard Nixon l-a chemat la Casa Albă în 1969 în calitate de consilier pentru securitate naţională, apoi ca secretar de stat. A ocupat ambele funcţii din 1973 până în 1975 şi a rămas maestru al diplomaţiei sub preşedintele Gerald Ford, până în 1977.

Kissinger a iniţiat relaxarea în relaţia cu Uniunea Sovietică, dar şi dezgheţul în relaţia cu China lui Mao, în timpul călătoriilor secrete pentru a organiza vizita istorică a lui Nixon la Beijing, în 1972. Iniţiind apropierea de Moscova şi Beijing în anii 1970, acest laureat al Premiului Nobel pentru Pace şi-a văzut însă imaginea pătată de pagini întunecate din istoria Statelor Unite, precum sprijinul pentru lovitura de stat din 1973 din Chile sau invazia Timorului de Est în 1975 şi, desigur, războiul din Vietnam.

A condus, întotdeauna în cel mai mare secret şi în paralel cu bombardamentele de la Hanoi, negocieri cu Le Duc Tho pentru a pune capăt războiului din Vietnam. Semnarea încetării focului i-a adus în 1973 Premiul Nobel pentru Pace cu nord-vietnamezul, unul dintre cele mai controversate din istoria decernării acestei distincţii.

A devenit un critic puternic al politicii externe a lui Jimmy Carter și Bill Clinton, argumentând că președinții doreau un salt prea rapid către pacea în Orientul Mijlociu. Pentru Kissinger, asta s-ar putea întâmpla doar centimetru cu centimetru.

După 11 septembrie, George W Bush i-a cerut să prezide ancheta asupra atacurilor de la New York și Washington, dar a fost forțat să renunțe în câteva săptămâni - după ce a refuzat să dezvăluie lista de clienți a consultanței sale și să răspundă la întrebări despre conflictele de interese, transmite BBC

Comenteaza