Video A supraviețuit Holocaustului și asediului nazist al Leningradului, dar ce a trăit acum în Mariupol depășește ororile trecutului

A supraviețuit Holocaustului și asediului nazist al Leningradului, dar ce a trăit acum în Mariupol depășește ororile trecutului

Elvira Borts, o ucraineancă în vârstă de 87 de ani, a supraviețuit Holocaustului și asediului nazist al Leningradului, dar spune că ceea ce a trăit acum sub asediul armatelor lui Putin, e mult mai grav.  

O femeie ucraineană în vârstă de 87 de ani care a supraviețuit Holocaustului și asediului nazist al Leningradului spune că distrugerea Mariupolului de către forțele ruse este mai rea decât ceea ce a experimentat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Elvira Borts și soțul ei în vârstă de 94 de ani au îndurat o lună de bombardamente constante înainte de a putea scăpa din orașul-port Mariupol, intens asediat de ruși.

”Orașul era frumos înainte de invazie”, povestește Elvira. ”Erau bănci pe marginea drumului, unde te puteai odihni. Un bărbat stătea pe una dintre bănci, iar fața i-a fost distrusă de o bombă. Corpul lui a rămas zile în șir acolo”, spune femeia. 

Elvira spune că îi poartă în gând pe apărătorii Mariupolului de la Azovstal. Acolo încă mai sunt mulți civili alături de ei, înconjurați de forțele rusești. ”Dumnezeu să îi salveze pe toți”, adaugă ea.   

”Ce ai făcut? E atât de mult sânge pe mâinile tale, încât niciun dumnezeu nu te va putea ierta. (...) domnule Putin, gândește-te și pune capăt masacrului”, îi transmite ea liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

”Suntem martorii exterminării în masă a civililor ucraineni de către trupele Rusiei. Nu trebuie să tăcem, altfel devenim complici la aceste crime”, adaugă Elvira. 

Interviul lui Borts cu Serviciul Ucrainean al RFE/RL a fost ultima poveste produsă de jurnalista Vira Hyrych înainte de a fi ucisă într-un atac cu rachete rusești pe 28 aprilie asupra blocului ei din Kiev, trsnsmite Radio Free Europe Liberty

Comenteaza