Alarma dată de Boris Johnson: „Rusia pregătește cel mai mare război în Europa din 1945 încoace”

Alarma dată de Boris Johnson: „Rusia pregătește cel mai mare război în Europa din 1945 încoace”

Premierul birtanic Boris Johnson a declarat că există indicii care spun că la Kremlin se pregătește „cel mai mare război în Europa de la 1945 încoace” și a dat avertismente cu privire la consecințele unui asemenea conflict, care i-ar afecta chiar și pentru „tinerii ruși”.

Boris Johnson a declarat într-un interviu pentru BBC că sunt indicii care sugerează că Rusia pregătește „cel mai mare război în Europa de la 1945 încoace” și a avertizat asupra costului uman extraordinar pe care l-ar presupune o astfel de acțiune, inclusiv în rândul „tinerilor ruși”.

„Toate indiciile arată că planul a început deja, într-un anume sens”, a spus premierul britanic, întrebat dacă o invazie rusă este considerată în continuare drept „iminentă”. El a spus că nu sunt semne care să atenueze această evaluare.

Serviciile de informații au ajuns la concluzia că Moscova intenționează să invadeze Ucraina și să încercuiască capitala Kiev, a mai spus Boris Johnson.

Oficialul britanic mărturisește că președintele american Joe Biden le-a spus liderilor occidentali că serviciile de informații sunt de părere că forțele rusești nu plănuiesc să intre în Ucraina doar dinspre est, prin Donbas, ci vor veni și dinspre Belarus către zona din jurul Kievului.

„Lumea trebuie să înțeleagă costul uriaș în vieți omenești pe care l-ar putea presupune” asemenea planuri, a avertizat Johnson. „Mi-e teamă că planul pe care îl vedem este pentru ceva ce ar putea fi cu adevărat cel mai mare război din Europa din 1945 încoace, fie și numai în ceea ce privește amploarea sa”, a spus premierul. „Dar oamenii trebuie să ia în considerare nu doar potențialele pierderi de vieți ale ucrainenilor, ci și ale tinerilor ruși”, a adăugat el.

Interviul integral urmează să fie difuzat azi de BBC One, la ora 09:00 GMT (11:00, ora României).

Premierul Boris Johnson a acordat interviul fiind la Munchen, unde liderii mondiali s-au reunit la conferința anuală pe teme de securitate. Acolo, Boris Johnson s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, iar în intervenția sa din cadrul conferinței a avertizat că orice invazie a Ucrainei ar avea repercusiuni în întreaga lume.

Cele mai recente estimări ale guvernului american sugerează că numărul trupelor rusești staționate în prezent de-a lungul frontierei Ucrainei, atât în Rusia, cât și în Belarusul vecin, este cuprins între 169.000 și 190.000 de oameni.

Oficialii occidentali au avertizat în ultimele săptămâni că Rusia poate invada Ucraina în orice moment, dar Rusia neagă aceste intenții, spunând că trupele sale doar efectuează exerciții militare în regiune. Cu toate acestea, în ultimele zile s-au intensificat tensiunile în regiunea separatistă din estul Ucrainei, iar analiștii se tem că acesta va fi pretextul pentru declanșarea intervenției ruse, potrivit Digi24.

 

Comenteaza