Alegeri în Ucraina pe timp de război? Președintele Zelenski explică în ce condiții ar putea avea loc

Alegeri în Ucraina pe timp de război? Președintele Zelenski explică în ce condiții ar putea avea loc
| Foto: nicktys - Depositphotos.com

Preşedintele Volodimir Zelenski susţine că în Ucraina s-ar putea organiza alegeri în 2024, chiar dacă războiul continuă, dacă partenerii occidentali contribuie financiar, parlamentul de la Kiev aprobă, iar toţi alegătorii au acces la urne.

Reuters a consemnat duminică acest răspuns al lui Zelenski la o solicitare a senatorului american Lindsey Graham, care îi ceruse să anunţe alegeri pentru anul viitor.

În prezent, scrutinul nu poate avea loc deoarece este în vigoare legea marţială, care trebuie prelungită o dată la 90 de zile, următorul termen fiind 15 noiembrie. În mod normal, data alegerilor parlamentare ar fi în octombrie, oricum înaintea celor prezidenţiale, care ar trebui organizate în martie anul viitor.

O delegaţie parlamentară americană a făcut o vizită la Kiev în 23 august. Printre participanţi a fost şi Graham, care a elogiat Ucraina pentru lupta împotriva Rusiei, însă a adăugat că ucrainenii ar trebui să demonstreze că sunt diferiţi de agresorii ruşi, ţinând alegerile chiar şi pe timp de război.

Într-un interviu cu Natalia Moseiciuk de la canalul de televiziune 1+1, Zelenski a afirmat că a discutat subiectul cu senatorul, inclusiv problema finanţării şi necesitatea modificării legislaţiei ucrainene. "I-am dat lui Lindsey foarte repede un răspuns foarte simplu. A fost mulţumit. Dacă parlamentarii noştri vor să facă asta", a adăugat el.

Preşedintele a susţinut că organizarea alegerilor în condiţii de pace ar costa cinci milioane de hrivne (circa 125 de milioane de euro) şi a adăugat: "nu ştiu de cât este nevoie pe timp de război". „Aşa că i-am spus (lui Lindsey - n. red.) că dacă SUA şi Europa asigură sprijin financiar...".

„Nu voi lua bani de la arme ca să îi dau pentru alegeri. Iar asta este prevăzut de lege", a avertizat Zelenski.

El a afirmat că i-a mai explicat senatorului american că observatorii la alegeri ar trebui să meargă până în tranşee. "I-am spus: dv. şi eu ar trebui să trimitem observatori pe linia frontului pentru a avea alegeri legitime pentru noi şi pentru întreaga lume".

Preşedintele a spus că şi ucrainenii care luptă cu invadatorii ruşi trebuie să poată vota. "Ei apără azi această democraţie, iar a nu le da această ocazie din cauza războiului ar fi incorect. Doar din acest motiv am fost împotriva alegerilor", a arătat el.

Ucraina ar avea de asemenea nevoie de ajutor pentru a asigura accesul la urne a milioane de cetăţeni din străinătate, în special din Uniunea Europeană, a mai observat liderul de la Kiev.

Republicanul Graham, care în timpul vizitei în Ucraina s-a întâlnit cu presa într-un buncăr, alături de colegii săi democraţi din Senat Richard Blumenthal şi Elizabeth Warren, declarase că mesajul său pentru Zelenski va fi că vor lupta pentru a trimite în continuare arme Ucrainei, "ca să câştigaţi un război pe care nu ne permitem să îl pierdem". Însă îi voi spune şi asta: trebuie să faceţi două lucruri deodată. Avem nevoie de alegeri în Ucraina anul viitor. Vreau să văd că această ţară are alegeri libere şi corecte chiar şi în timp ce este atacată", a mai spus el.

Comenteaza