Alexei Navalny va fi înmormântat vineri la Moscova. În 29 februarie "nu era o singură persoană în preajmă care să poată săpa un mormânt"

Alexei Navalny va fi înmormântat vineri la Moscova. În 29 februarie "nu era o singură persoană în preajmă care să poată săpa un mormânt"
| Foto: Reuters

Marți, purtătoarea de cuvânt a lui Navalny, Kira Yarmysh, a declarat că echipa sa se străduiește să găsească un loc unde să țină ceremonia – unele case de pompe funebre au susținut că sunt complet rezervate, în timp ce altele au refuzat când au aflat pentru cine urma să fie organizată înmormântarea, a transmis BBC

Alexei Navalny va fi înmormântat vineri la Moscova, a confirmat un purtător de cuvânt. Slujba va avea loc la Cimitirul Borisovskoye, după o slujbă de rămas bun la o biserică din Moscova. Într-un discurs de miercuri, văduva liderului opoziției, Yulia, a spus că nu știe dacă înmormântarea va fi pașnică sau dacă poliția îi va aresta pe cei care vor merge să-și ia rămas bun.

Alexei Navalny a murit subit într-o închisoare din Arctica la începutul acestei luni. Ani de zile, el a fost cel mai cunoscut critic al lui Vladimir Putin. Văduva sa l-a învinuit pe președintele rus pentru moartea sa, la fel ca mulți lideri mondiali. Puține detalii au fost făcute publice cu privire la cauza morții sale, iar autoritățile ruse au refuzat inițial să predea cadavrul lui Navalny mamei sale Lyudmila. În cele din urmă, au cedat la opt zile după ce a murit.

Marți, purtătoarea de cuvânt a lui Navalny, Kira Yarmysh, a declarat că echipa sa se străduiește să găsească un loc unde să țină ceremonia – unele case de pompe funebre au susținut că sunt complet rezervate, a spus ea, în timp ce altele au refuzat când au aflat cine era evenimentul. „Un loc ne-a spus că agențiilor funerare le este interzis să lucreze cu noi”, a postat doamna Yarmysh pe rețelele de socializare.

Detaliile despre înmormântare au venit în momentul în care doamna Navalnaya s-a adresat Parlamentului European la Strasbourg. Aceasta a condamnat războiul „brutal și ascuns” al Rusiei în Ucraina.

Echipa lui Navalny a vrut inițial să organizeze înmormântarea pe 29 februarie, dar „a devenit rapid clar că nu era o singură persoană în preajmă care să poată săpa un mormânt în acea zi”, a transmis Ivan Zhdanov, directorul Fundației Anticorupție a lui Alexei Navalny, potrivit BBC. 

Kira Iarmîş, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, a declarat pe X (ex-Twitter) că persoane necunoscute au ameninţat telefonic furnizorii de servicii funerare şi că, prin urmare, nimeni nu a acceptat să-i transporte trupul. "Este o adevărată ruşine. Şoferii de maşini funebre refuză acum să îl ia pe Aleksei de la morgă", a deplâns pe Telegram Ivan Jdanov, unul dintre apropiaţii opozantului decedat.

Judecând după adunările anterioare ale susţinătorilor lui Navalnîi - pe care autorităţile ruse i-au desemnat drept extremişti susţinuţi de SUA - este probabilă o prezenţă masivă a poliţiei în ziua înmormântării opozantului lui Putin, iar autorităţile vor dispersa tot ceea ce vor considera că seamănă cu o demonstraţie politică în conformitate cu legile privind protestele, notează Reuters.

În ajunul înmormântării, poliţia a început să patruleze în zona de lângă cimitir. Bariere metalice au fost pregătite la intrare. Bariere similare au fost aduse la biserica unde va avea loc slujba de înmormântare. În plus, după cum transmite canalul de Telegram SOTA, în biserică au fost postate afişe care interzic înregistrarea audio şi video, iar deasupra altarului a fost instalată o cameră de supraveghere video.

Comenteaza