Ţara din Europa în care operatorul reţelei electrice reduce la zero tarifele, pentru a-i ajuta pe consumatori

Ţara din Europa în care operatorul reţelei electrice reduce la zero tarifele, pentru a-i ajuta pe consumatori

Operatorul reţelei electrice dintr-o ţară europeană, cu un nivel de trai mult peste cel al României, a anunţat săptămâna trecută că va extinde politica sa de a nu percepe nicio taxă pentru utilizarea reţelei electrice până la finalul lui 2023. 

Statnett, operatorul reţelei electrice din Norvegia, a anunţat vineri că va extinde politica sa de a nu percepe nicio taxă pentru utilizarea reţelei sale până la finalul lui 2023, pentru a atenua impactul preţurilor ridicate la electricitate asupra consumatorilor, transmite Reuters, citată de Agerpres. 

Compania de stat informase deja în luna februarie că nu va percepe tarife de consum din aprilie până la finalul lui 2022, după ce preţurile record la electricitate au majorat veniturile sale de pe urma distribuirii energiei în Norvegia şi în ţările vecine.

Această politică a fost extinsă până la finalul lui 2023, a anunţat compania. De asemenea, de la 1 septembrie şi până la finalul lui 2023, va fi redus la zero un alt tarif, prin care clienţii plăteau pentru pierderile din reţea.

Noile reduceri de tarife vor scădea costurile cu electricitate pentru consumatori cu 11 miliarde coroane norvegiene (1,12 miliarde de dolari).

Țara are al patrulea cel mai mare venit pe cap de locuitor⁠ din lume în clasamentele Băncii Mondiale și ale FMI. Din 2001 până în 2006, și apoi din nou din 2009 până în 2015, Norvegia a avut cel mai mare Indice de Dezvoltare Umană din lume. Norvegia s-a clasat în fruntea clasamentului Indicelui Legatum al Prosperității⁠ timp de șapte ani la rând, până în 2015, potrivit wikipedia.org

Comenteaza