Armata rusă instalează mine în depozite de alimente, locuinţe şi chiar în cadavre omeneşti

Armata rusă instalează mine în depozite de alimente, locuinţe şi chiar în cadavre omeneşti

Armata lui Putin instalează „capcane explozive” interzise de dreptul internaţional, inclusiv în depozite de alimente, locuinţe private şi în cadavre omeneşti, atunci când se retrage din unele zone. Acuzația vine de la Ministerul de Externe de la Kiev.

Minele terestre sunt interzise de Tratatul de la Ottawa din 1997, semnat de 164 de ţări, dar nu şi de Rusia. În schimb, Ucraina este semnatară a tratatului.

Rușii au presărat mine terestre „inteligente”, concepute în aşa fel încât să detecteze prezenţa unor ţinte pe o rază de 16 metri în jurul lor şi să explodeze la înălţimea ochilor, gâtului sau picioarelor.

Minele ruse, POM-3, cunoscute şi sub numele de Medallion, sunt dispozitive de nouă generaţie, dotate cu un senzor de mişcare care detectează o persoană aflată la o distanţă de 50 de paşi şi explodează fără ca cineva să manipuleze sau să calce dispozitivul, explică organizația Handicap Internațional într-un comunicat transmis cu ocazia Zilei internaţionale pentru conştientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal.

Minele au fost desfăşurate de armata rusă la 26 martie pe teritoriul ucrainean cu ajutorul rachetelor trase de pe lansatoare terestre concepute special cu acest scop, potrivit celui mai recent raport difuzat de organizaţia pentru drepturile omului Human Rights Watch (HRW).

Armata rusă a minat până acum peste 80.000 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean, din care peste 62.000 de kilometri pătraţi au fost minaţi de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie, a transmis luni Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev, într-un comunicat de presă, scrie Agerpres.

Comenteaza