Artificiile sunt interzise în Franța de Ziua Națională pe fondul temerilor legate de noi revolte

Artificiile sunt interzise în Franța de Ziua Națională pe fondul temerilor legate de noi revolte
| Foto: krys500 - Depositphotos.com

Franţa a interzis vânzarea, deţinerea şi transportul de artificii în weekendul de săptămâna viitoare, de Ziua Naţională, pe fondul temerilor legate de noi revolte.
 

Protestatarii au fost filmaţi în timp ce lansau focuri de artificii în timpul valului de revolte violente care a cuprins ţara după împuşcarea mortală a unui adolescent de 17 ani de către un ofiţer de poliţie la sfârşitul lunii iunie.
 
„Pentru a preveni riscul de dezordine publică gravă în timpul festivităţilor din 14 iulie, vânzarea, portul, transportul şi utilizarea articolelor pirotehnice şi a focurilor de artificii sunt interzise pe întreg teritoriul Franţei până la data de 15 iulie inclusiv", potrivit decretului publicat duminică în jurnalul oficial al guvernului francez.
 
Ziua Bastiliei, care este ziua naţională a Franţei, este sărbătorită în fiecare an pe 14 iulie cu spectaculoase focuri de artificii organizate în toată ţara.
 
Decretul, care a intrat în vigoare imediat, nu se aplică profesioniştilor sau zonelor locale care organizează focuri de artificii pentru această sărbătoare, relatează CNN.
 
Prim-ministrul Franţei, Elisabeth Borne, promisese „măsuri masive de protecţie a francezilor" în perioada 13-14 iulie, pe care le-a descris drept „zile sensibile", într-un interviu acordat ziarului Le Parisien, publicat sâmbătă.
 
În acelaşi interviu, Borne a confirmat că guvernul francez ia în considerare posibilitatea de a amenda părinţii minorilor implicaţi în revolte. 
 
Borne a declarat pentru Le Parisien că guvernul analizează această măsură şi este pregătit să „facă să evolueze legea", dacă va fi nevoie, potrivit BFMTV.
 
Minori cu vârste de 12 şi 13 ani au fost reţinuţi de poliţie în timpul recentelor revolte, potrivit ministrului de interne al ţării, Gerald Darmanin.
 
Darmanin a declarat jurnaliştilor la sfârşitul săptămânii trecute că vârsta medie a miilor de persoane reţinute de poliţia franceză a fost de 17 ani.

Comenteaza