Avertizare OMS: Antiviralul nu se recomandă în combaterea Covid-19

Avertizare OMS: Antiviralul nu se recomandă în combaterea Covid-19
| Foto: mediafax.ro

Antiviralul este unul dintre singurele două medicamente autorizate în prezent pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19 din întreaga lume. Un studiu condus de OMS, a arătat luna trecută că a avut un efect redus sau deloc asupra mortalităţii sau asupra duratei spitalizări pentru pacienţii cu COVID-19.

Medicamentul a fost unul dintre cele utilizate pentru tratarea infecţiei cu nooul coronavirus a preşedintelui american Donald Trump. Este autorizat sau aprobat pentru utilizare ca tratament COVID-19 în mai mult de 50 de ţări, inclusiv în România.

Gilead a pus la îndoială rezultatele studiilor OMS. „Veklury este recunoscut ca un standard de îngrijire pentru tratamentul pacienţilor spitalizaţi cu COVID-19 în liniile directoare de la numeroase organizaţii naţionale credibile”, a declarat reprezentanţii Gilead într-un declaraţie, referindu-se la numele de marcă al medicamentului, relatează Reuters.

„Suntem dezamăgiţi că orientările OMS par să ignore aceste dovezi într-un moment în care cazurile cresc dramatic în întreaga lume şi medicii se bazează pe Veklury ca primul şi singurul tratament antiviral aprobat pentru pacienţii cu COVID-19”, a adăugat compania.

Grupul OMS, Guideline Development Group a precizat că recomandarea sa se bazează pe o analiză a dovezilor care a inclus date din patru studii internaţionale care au implicat peste 7.000 de pacienţi spitalizaţi cu COVID-19.

După examinarea dovezilor, a spus comisia, a concluzionat că remdesivirul, care trebuie administrat intravenos şi, prin urmare este costisitor şi complex de administrat, nu are niciun efect semnificativ asupra ratelor de deces sau a altor rezultate importante pentru pacienţi.

Ultimele sfaturi ale OMS vin după ce unul dintre organismele de top din lume care reprezintă medicii de terapie intensivă a declarat că antiviralul nu ar trebui utilizat pentru pacienţii cu COVID-19 din secţiile de ATI.

Recomandarea OMS, care nu este obligatorie, face parte din ghiduri, proiectate pentru a oferi îndrumări medicilor pentru ai ajuta să ia decizii clinice cu privire la pacienţii aflaţi în situaţii aflate în mişcare, cum ar fi pandemia COVID-19. Orientările pot fi actualizate şi revizuite pe măsură ce apar noi dovezi şi informaţii.

Uniunea Europeană a comandat peste 500.000 de doze în valoare de 1 miliard de euro luna trecută.

Comenteaza