Avion deturnat pentru arestarea unui jurnalist. Acesta riscă pedeapsa cu moartea

Avion deturnat pentru arestarea unui jurnalist. Acesta riscă pedeapsa cu moartea

Liderii UE şi-au exprimat revolta şi indignarea faţă de decizia guvernului din Belarus de a deturna un avion, la ordinele preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, pentru arestarea unui jurnalist critic la adresa puterii.

Ese vorba despre o cursă aeriană Ryanair cu 170 de oameni la bord care decolase din Atena, Grecia, cu destinaţia Vilnius, Lituania în care se afla şi jurnalistul Roman Protasevici, un opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko. Avionul a fost însă deturnat către Minsk, unde, după aterizare, Protasevici a şi fost arestat. Avionul a decolat în jurul orei 20:10, ora României, a anunţat comisarul UE pentru Transport, Adina Vălean.

Conform presei de stat din Belarus, avionul a fost rerutat din cauza unei ameninţări cu bombă. Conform agenţiei de presă de stat din Belarus, Lukaşenko a dat personal ordinul ca avionul să aterizeze la Minsk în urma acestei ameninţări. Concomitent, un avion de luptă MiG-29 a interceptat aeonava Ryanair şi a însoţit-o până la aterizare.

Nicio bombă nu a fost descoperită la bordul avionului, dar autorităţile l-au arestat pe jurnalistul Roman Protasevici. Jurnalistul, în vârstă de 26 de ani, este acuzat de terorism şi riscă pedeapsa cu moartea.

Presa internațională scrie că cinci dintre cei care ar fi rămas la Minsk sunt agenți KGB (serviciul de securitate din Belarus), iar al șaselea este Roman Protasevici. Cei cinci agenți KGB ar fi pus la punct toată acțiunea și ar fi înscenat o alertă cu bombă la bordul aeronavei, în scopul devierii ei spre aeroportul din Minsk, pentru ca Roman Protasevici - trecut de regimul de la Minsk pe o listă a persoanelor căutate pentru „acțiuni teroriste” - să poată fi arestat. Protasevici ar fi fost urmărit încă de la Atena, iar tot planul deturnării avionului ar fi fost girat chiar de președintele belarus Aleksandr Lukașenko, conform informaţiilor Digi24

Belarusul este într-o criză politică internă de la alegerile prezidenţiale contestate de la 9 august 2020, când Lukaşenko a revendicat victoria cu 80,1% din voturi. Alegerea lui Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, a fost considerată ca fiind obţinută prin fraude. De atunci au loc proteste cu regularitate, iar Uniunea Europeană nu îl recunoaşte pe Lukaşenko drept preşedinte.

Ministerul de Externe al României a transmis duminică seara un comunicat în care condamnă cu fermitate această acțiune, pe care o consideră un incident „deosebit de grav”. România subliniază că este nevoie de demararea „de urgență” a unei investigații internaționale independente care să determine circumstanțele în care s-a produs acest incident. 

Sursa foto: Profimedia

Comenteaza