Bani pentru reconstrucția Ucrainei. Uniunea Europeană va oferi un sprijin de peste 400 milioane euro

Bani pentru reconstrucția Ucrainei. Uniunea Europeană va oferi un sprijin de peste 400 milioane euro
| Foto: IndividualOne - Depositphotos.com

UE a prezentat joi un nou fond în valoare de 400 de milioane de euro (447 de milioane de dolari) destinat reconstrucţiei Ucrainei, transmite Reuters, citat de Ziarul Financiar.
 

Şaisprezece dintre cele 27 de ţări ale UE au declarat că vor contribui la creşterea fondului Băncii Europene de Investiţii (BEI), care va oferi granturi şi împrumuturi, precum şi garanţii pentru băncile şi întreprinderile ucrainene.

Franţa şi Italia s-au alfat în fruntea planului, cu o serie de contribuţii individuale în valoare de 100 de milioane de euro. Potrivit unui director adjunct al BEI, investiţiile ar putea fi utilizate pentru repararea infrastructurii mari, pentru finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii sau pentru servicii publice.

„UE se angajează să finanţeze reconstrucţia Ucrainei", a declarat vicepreşedintele BEI, Teresa Czerwinska.

Czerwinska, care se află în cursa pentru următoarea funcţie de conducere a BEI, a declarat că anul trecut banca a investit 1,7 miliarde de euro în Ucraina, pentru reconstrucţia de şcoli, spitale, locuinţe sociale şi grădiniţe, precum şi pentru repararea transportului urban.

Ea a adăugat că banca va suplimenta noul fond cu încă 100 de milioane de euro pentru a ajuta Ucraina să folosească banii în mod eficient, un lucru cu care ţările mai dezvoltate şi mai bogate ale UE se confruntă pe timp de pace.

UE sprijină bugetul Ucrainei cu 18 miliarde de euro în acest an şi a promis 50 de miliarde de euro în perioada 2024-2027 pentru a ajuta la reconstrucţia ţării în urma războiului declanşat de Rusia în februarie 2022.

Comenteaza