Căldura a făcut ravagii anul trecut. Câți oameni au murit în cea cea mai fierbinte vară din Europa

Căldura a făcut ravagii anul trecut. Câți oameni au murit în cea cea mai fierbinte vară din Europa

Peste 18.000 de persoane au murit în Italia din cauza căldurii intense care a afectat ţara vara trecută, conform unui studiu recent, transmite marţi ANSA.

Studiul, coordonat de Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona şi publicat luni în jurnalul ştiinţific Nature Medicine, a relevat că Italia a înregistrat cel mai mare număr de decese provocate de căldura cu care s-a confruntat Europa în vara lui 2022, cu 18.100 de decese dintr-un total de 61.672 pentru întregul continent.

Spania ocupă locul secund, cu 11.324 de decese, urmată de Germania, cu 8.173.

Europa a fost afectată anul trecut de o serie de valuri de caniculă, care au dus la secetă şi incendii devastatoare.

Potrivit studiului, temperatura medie în Europa din vara precedentă s-a situat cu aproximativ 2 grade Celsius peste valorile medii ale perioadei. În Franţa, temperatura a fost cu 2,43 grade Celsius peste medie, în timp ce în Italia a fost cu 2,28 de grade Celsius mai ridicată.

Conform oamenilor de ştiinţă, criza climatică cauzată de emisiile umane de gaze cu efect de seră face ca evenimentele meteorologice extreme, cum ar fi valuri de caniculă, secetă, furtunile supraîncărcate şi inundaţii, să fie mai frecvente şi mai intense.

2022 - Cea mai fierbinte vară / Ce estimează oamenii de știință

Estimările făcute de oamenii de ştiinţă de la Institutul francez de sănătate şi cercetare medicală (Inserm) şi de la Institutul pentru sănătate globală din Barcelona (ISGlobal) sugerează că, în absenţa unui răspuns eficace, continentul se va confrunta cu o medie de peste 68.000 de decese excedentare în fiecare vară până în 2030 şi cu peste 94.000 până în 2040.

Vara anului 2022 a fost cea mai fierbinte din istoria măsurătorilor meteorologice europene, fiind caracterizată de o serie intensă de valuri de căldură care au doborât recorduri în ceea ce priveşte temperaturile, seceta şi incediile de pădure. 

Comenteaza