Câtă putere are Rusia la ONU, organizaţia responsabilă cu "pacea mondială": A BLOCAT adoptarea unui text privind dezarmarea nucleară

Câtă putere are Rusia la ONU, organizaţia responsabilă cu "pacea mondială": A BLOCAT adoptarea unui text privind dezarmarea nucleară

Rusia a împiedicat vineri adoptarea unei declarații comune în urma unei conferințe ONU privind un tratat de dezarmare nucleară, Moscova denunțând ceea ce a spus că sunt aspecte „politice” ale textului.

Este cea mai recentă lovitură adusă speranțelor de a menține un regim de control al armelor nucleare și de a menține controlul asupra unei curse a înarmării reaprinse, notează The Guardian.

Tratatul de neproliferare nucleară (TNP), pe care 191 de semnatari îl revizuiesc o dată la cinci ani, urmărește să prevină răspândirea armelor nucleare, să promoveze dezarmarea completă și să promoveze cooperarea în utilizarea pașnică a energiei nucleare.

Națiunile sunt adunate la sediul ONU din New York de la 1 august participând la o lună de negocieri, inclusiv o sesiune finală care a fost amânată cu câteva ore vineri.

Reprezentantul rus Igor Vishnevetsky a declarat că proiectul de text final, care avea peste 30 de pagini, este lipsit de „echilibru”. „Delegația noastră are o obiecție cheie cu privire la unele paragrafe care sunt în mod flagrant de natură politică”, a spus el, adăugând că Rusia nu a fost singura țară care a contestat textul.

Potrivit unor surse apropiate negocierilor, Rusia s-a opus în special paragrafelor referitoare la centrala nucleară ucraineană din Zaporizhzhia, care este ocupată acum de armata rusă.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că un astfel de pericol nuclear nu a mai existat de la apogeul Războiului Rece. 

Organizația Națiunilor Unite (ONU) este cea mai importantă organizație internațională din lume, fondată pe 24 octombrie 1945, după Al Doilea Război Mondial, are astăzi 193 de state membre. Întemeierea ei a constat din semnarea, de către membrii ei fondatori, a Cartei Organizației Națiunilor Unite.

Potrivit acestui document, ONU are misiunea de a asigura „pacea mondială”, „respectarea drepturilor omului”, „cooperarea internațională” și „respectarea dreptului internațional”. Sediul central al organizației este la New York. Rusia se numără printre membrii fondatori ai ONU, din 1945. 

Comenteaza