Ce țară înfiinţează un fond de un miliard de dolari pentru a ajuta Ucraina

Ce țară înfiinţează un fond de un miliard de dolari pentru a ajuta Ucraina
| Foto: digi24.ro

Majoritatea fondurilor vor fi cheltuite pentru asistenţă militară constând în arme, alte echipamente militare şi eforturi de instruire.

Așadar, Guvernul danez şi majoritatea parlamentară au convenit să aloce şapte miliarde de coroane daneze (aproximativ un miliard de dolari) în plus pentru ajutor civil, de apărare şi economic pentru Ucraina, arată un comunicat de presă publicat de Ministerul danez de Finanţe.

Cu ajutorul fondului nou creat, Copenhaga va oferi Ucrainei şi ajutor umanitar, va ajuta ţara la reconstrucţia pe termen lung şi va sprijini iniţiativele de afaceri care să permită companiilor daneze să contribuie la redresarea Ucrainei.

„Ucrainenii luptă nu doar pentru libertatea lor, ci şi pentru securitatea întregii Europe. Cu Fondul pentru Ucraina, ducem sprijinul danez la un nou nivel”, a declarat ministrul danez de Externe, Lars Løkke Rasmussen. „Acest lucru este valabil nu în ultimul rând pentru sfera afacerilor. Companiile daneze pot furniza multe lucruri de care Ucraina duce lipsă, cum ar fi apa potabilă, încălzirea urbană şi produsele alimentare. De aceea, trebuie să ne intensificăm eforturile”.

Cu excepţia banilor destinaţi a fi cheltuiţi în acest an, Danemarca a pus deoparte, de asemenea, fonduri pentru următorii ani, care ar putea ajuta la acoperirea costurilor de înlocuire a echipamentelor militare donate Ucrainei în 2022-2023.

Ministrul interimar al Apărării Troels Lund Poulsen declară că Danemarca a furnizat până acum Ucrainei suma de cinci miliarde de coroane daneze (aproximativ 721 de milioane de dolari) sub formă de asistenţă militară, noul fond urmărind să menţină un nivel ridicat de sprijin. „Trebuie să facă o diferenţă reală şi vizibilă pentru ucraineni. Lupta lor este şi lupta noastră”, a declarat Poulsen.

Comenteaza