Video Cea mai mare centrală nucleară din Europa, bombardată de armata lui Putin noaptea trecută

Cea mai mare centrală nucleară din Europa, bombardată de armata lui Putin noaptea trecută

În plină invazie rusă a Ucrainei, centrala nucleară din Zaporijjia, cea mai mare din țară, dar și din Europa, a fost bombardată astă-noapte. Nu au fost lovite reactoarele nucleare, ci doar clădiri administrative. 

Un obuz a lovit o clădire administrativă și a declanșat un incendiu în incinta sitului centralei. Vineri dimineață, serviciile de urgență ucrainene au confirmat că au reușit să stingă incendiul. De asemenea, serviciile de urgență au anunțat că nu există victime, transmite BBC, citat de digi24.ro. 

Atacul rusesc asupra centralei nucleare a provocat un incendiu la una dintre construcții, o instalație cu cinci etaje. Centrala în sine nu a fost afectată, dar exista temerea că focul s-ar putea extinde, dacă nu este controlat rapid. Pompierii au reușit în cele din urmă să înceapă aibă acces în jurul orei 5:30 și au stins focul după aproape o oră.

Nivelul de radiații este în prezent normal, deși incendiul continuă la instalație, a declarat un purtător de cuvânt al centralei. Kievul acuză Moscova că recurge la "teroarea nucleară". 

Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU în următoarele ore pentru a discuta despre această situație.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, într-o înregistrare video de vineri noaptea, că arde cea mai mare centrală nucleară din Europa, făcând apel la cetăţenii europeni să le atragă atenţia propriilor politicieni. "Propaganda rusă a avertizat în trecut că va acoperi lumea cu cenuşă nucleară. Asta nu mai este doar o avertizare, este real", a afirmat el, potrivit BBC.

https://www.facebook.com/zelenskiy.official/videos

 

Comenteaza