Cine este Viktor Bout, traficantul de arme rus, eliberat de SUA, la schimb cu baschetbalista Brittney Griner

Cine este Viktor Bout, traficantul de arme rus, eliberat de SUA, la schimb cu baschetbalista Brittney Griner

Traficantul rus de arme Viktor Bout, numit şi „Negustorul Morții” a fost eliberat de SUA, la schimb cu baschetbalista Brittney Griner care se afla într-o închisoare din Rusia, unde primise o condamnare de 9 ani pentru trafic de droguri. 

Viktor Bout, unul dintre cei mai infami traficanți de arme din lume, a fost eliberat din custodia SUA în cadrul unui schimb de prizonieri cu starul american de baschet Brittney Griner, titrează BBC.

Griner se afla în arest din februarie, după ce oficialii aeroportului din Moscova au găsit ulei de canabis în bagajele ei în timp ce se întorcea în SUA după ce jucase în Rusia. În presa americană au circulat luni de zile zvonuri că înalți oficiali ai departamentului de stat ar fi căutat să asigure eliberarea lui Griner în schimbul libertății traficantului de arme.

Atât de notorii sunt isprăvile fostului ofițer al forțelor aeriene sovietice, încât au inspirat un film de la Hollywood și i-au adus o poreclă impresionant de înfricoșătoare: „Negustorul Morții”.

Bout a fost extrădat din Thailanda în SUA în 2010, după o operațiune a Agenției SUA pentru Controlul Drogurilor (DEA) cu doi ani mai devreme. Agenții DEA s-au infiltrat ca potențiali cumpărători ai Forțelor Armate Revoluționare din Columbia, cunoscute sub numele de Farc. Acel grup - care de atunci s-a desființat - a fost clasificat drept organizație teroristă de către Statele Unite.

Bout a susținut că este pur și simplu un antreprenor cu o afacere legitimă de transport internațional, acuzat pe nedrept că a încercat să înarmeze rebelii sud-americani - victimele mașinațiunilor politice ale SUA. Dar un juriu din New York nu a crezut povestea lui.

El a fost condamnat la 25 de ani de închisoare în aprilie 2012, după ce a fost găsit vinovat de conspirație pentru a ucide americani și oficiali americani, a livrat rachete antiaeriene și a ajutat o organizație teroristă. Bout - un cetățean rus născut în Tadjikistanul condus de sovietici - și-a început cariera în transportul aerian la începutul anilor 1990, după căderea URSS.

Potrivit unei cărți din 2007 - Merchant of Death, a experților în securitate Douglas Farah și Stephen Braun - Bout și-a construit afacerea folosind avioane militare lăsate pe aerodromurile imperiului sovietic în colaps la începutul anilor 1990. Antonov-urile și Ilyushin-urile robuste erau la vânzare împreună cu echipajele lor și erau perfecte pentru a livra mărfuri pe pistele aeriene accidentate din timpul războiului din întreaga lume.

Bout - care avea 45 de ani când a fost condamnat - se spune că a început să canalizeze arme printr-o serie de companii-paravan către părțile răvășite de război ale Africii.

Rapoartele presei din Orientul Mijlociu susțin că el a fost un traficant de arme pentru al-Qaeda și talibani. De asemenea, se presupune că ar fi înarmat ambele părți în războiul civil din Angola și a furnizat arme conducătorilor de război și guvernelor din Republica Centrafricană și Republica Democrată Congo până în Sudan și Libia.

loading...
Comenteaza