Continuă protestele violente din Franța! Se poate ajunge la stare de urgență

Continuă protestele violente din Franța! Se poate ajunge la stare de urgență
| Foto: euronews.ro

Franţa a mobilizat în noaptea de vineri spre sâmbătă 45.000 de poliţişti şi au fost scoase vehicule blindate pe străzi, în timp ce revoltele au zguduit oraşele franceze pentru a patra noapte din cauza împuşcării fatale a unui adolescent de către un poliţist în timpul unui control în trafic.

Clădiri şi vehicule au fost incendiate, magazine jefuite, iar violenţele l-au aruncat pe preşedintele Emmanuel Macron în cea mai gravă criză a preşedenţiei sale de la protestele vestelor galbene care au început în 2018, scrie Reuters.

Protestele au izbucnit în toată ţara, inclusiv în oraşe precum Marsilia, Lyon, Toulouse, Strasbourg şi Lille, precum şi la Paris, unde Nahel M., un tânăr de 17 ani de origine algeriană şi marocană, a fost împuşcat marţi în suburbia Nanterre.

Moartea sa, filmată, a reaprins plângerile comunităţilor urbane sărace şi mixte din punct de vedere rasial cu privire la violenţa şi rasismul poliţiei. Ministrul de interne Gérald Darmanin a declarat sâmbătă dimineaţă că violenţele din timpul nopţii au fost de "o intensitate mult mai mică", cu 994 de arestări la nivel naţional şi cu focare de tensiune în special în Marsilia şi Lyon.

Printre arestările de vineri seară s-au numărat 80 de persoane în oraşul Marsilia din sudul Franţei, al doilea ca mărime din Franţa şi unde locuiesc multe persoane de origine nord-africană. Darmanin a cerut vineri seara autorităţilor locale din toată Franţa să oprească circulaţia autobuzelor şi tramvaielor începând cu ora 21.00 şi a precizat că au fost mobilizaţi 45.000 de poliţişti, cu 5.000 mai mulţi decât joi.

"Următoarele ore vor fi decisive şi ştiu că pot conta pe eforturile voastre fără cusur", le-a scris el pompierilor şi poliţiştilor. Întrebat dacă guvernul ar putea instaura starea de urgenţă, Darmanin a spus: "Pur şi simplu, nu excludem nicio ipoteză şi vom vedea după această seară ce va alege preşedintele Republicii". La Paris, poliţia a evacuat vineri seară protestatarii din piaţa centrală emblematică Place de la Concorde, după o demonstraţie improvizată.

Peste 200 de ofiţeri de poliţie au fost răniţi de la izbucnirea protestelor, iar sute de manifestanţi au fost arestaţi, a declarat Darmanin, adăugând că vârsta medie a acestora este de 17 ani. Au fost jefuite zeci de magazine şi au fost incendiate aproximativ 2.000 de vehicule de la începutul revoltelor.

Poliţistul despre care procurorii spun că a recunoscut că a tras un foc letal asupra adolescentului se află în arest preventiv şi este cercetat oficial pentru omucidere voluntară.

Comenteaza