Foto Conturi clonate și pagini false de Facebook pentru a aduna "superfani" în "galeria" lui Putin

Conturi clonate și pagini false de Facebook pentru a aduna "superfani" în "galeria" lui Putin
Conturi clonate și pagini false de Facebook pentru a aduna fani în galeria lui Vladimir Putin
Conturi clonate și pagini false de Facebook pentru a aduna fani în galeria lui Vladimir Putin
Conturi clonate și pagini false de Facebook pentru a aduna fani în galeria lui Vladimir Putin
Conturi clonate și pagini false de Facebook pentru a aduna fani în galeria lui Vladimir Putin

Invadarea Ucrainei de Vladimir Putin a fost condamnată de o mare parte din lume și acesta este cercetat pentru crime de război de instituţii de specialitate. Totuşi, o rețea de grupuri de Facebook continuă să promoveze imaginea lui Putin drept un erou.  

În ciuda atrocităților șocante comise de soldații lui Putin, o rețea de grupuri de Facebook continuă să promoveze imaginea liderului de la Kremlin drept un erou care stă în calea Occidentului și care se bucură de sprijinul publicului larg, relatează BBC.

Campania fanilor lui Putin este menită să creeze impresia că liderul de la Kremlin se bucură de suportul multor utilizatori de Facebook chiar și după invazia Ucrainei, dar „se bazează pe conturi neautentice pentru a-și îndeplini obiectivul”, potrivit unui raport IDS.

Milioane de oameni au vizualizat postările de pe Facebook care îl înfățișează pe Putin zâmbind cu o atitudine pozitivă și pașnică. Aceștia sunt „superfanii” lui Putin pe care jurnaliștii de la BBC și cercetătorii de la Institutul pentru Dialog Strategic i-au investigat.

Experții de la IDS au identificat 10 grupuri publice pro-Putin cu denumiri precum „Vladimir Putin – Liderul lumii libere”. Grupurile au peste 650.000 de membri în total și postează imagini și mesaje laudative la adresa liderului rus, scrise în mai multe limbi, printre care engleză, rusă, persană, arabă și khmeră, limba oficială a Cambodgiei.

Aceste grupuri sunt populare, dar și foarte active. În ultima lună, cercetătorii au găsit 16.500 de postări care au generat în total peste 3,6 milioane de interacțiuni, precum mesaje, emoticoane și like-uri. Grupurile au strâns peste 100.000 de membri noi de la începutul invaziei în 24 februarie.

Însă atunci când investigatorii au verificat detaliile persoanelor care administrau mare parte din conținutul postat pe aceste grupuri au realizat că mulți dintre ei au mai multe conturi sub același nume. Cercetătorii au găsit cel puțin 100 de astfel de conturi înregistrate în rețea.

Conturile clonate interacționează între ele și își postează mesaje înduioșătoare sau își trimit emoticoane de apreciere. Administratorii acestor grupuri se ocupă și de altele care pretind că reprezintă statul rus ori serviciile de securitate ale Rusiei. Ele sunt, în mod evident, conturi false, transmite BBC, citat de digi24.ro. Citeşte mai mult aici.

Comenteaza