Coronavirus. UE prezintă scuze Italiei pentru ezitările de la începutul crizei

Coronavirus. UE prezintă scuze Italiei pentru ezitările de la începutul crizei

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyden,  a recunoscut într-o scrisoare deschisă către italieni că blocul european a greșit deoarece nu a sprijinit Italia în primele zile ale crizei coronavirusului.

Săptămâna trecută, cele 27 de state membre nu au reușit să ajungă la un numitor comun în ceea ce privește oferirea unui răspuns puternic în fața consecințelor economice ale pandemiei. Italia și Spania, susținute de Franța solicitau o mutualizare a datoriei prin "coronabonduri", în timp ce Germania și Olanda au respins opțiunea. Mai mult, italienii s-au revolat în fața refuzului inițial al Franței și Germaniei de a trimite echipamente de protecție, în ciuda faptului că Italia se confruntă cu cea mai gravă criză a coronavirusului din lume.

Totuși, țările europene s-au mobilizat, iar 25 de state au trimis milioane de măști de protecție Italiei și Spaniei. Mai mult, Uniunea Europeană pregătește un fond de până la 100 de miliarde de euro pentru a compensa scăderea salariilor angajaților nevoiți să lucreze mai puțin.

“Vă prezint scuzele mele, suntem alături de voi. Astăzi, Europa se mobilizează pentru Italia. Însă lucrurile nu au stat aşa de la început. Trebuie să recunoaştem că, în primele zile ale crizei, confruntaţi cu nevoia unui răspuns european comun, foarte mulţi s-au gândit doar la propriile probleme de acasă”, se arată în scrisoarea Ursulei von der Leyden către italieni.

loading...
Comenteaza