COVID-19: Un milion de persoane, deja vaccinate cu un vaccin experimental

COVID-19: Un milion de persoane, deja vaccinate cu un vaccin experimental
| Foto: Getty Images

Aproape un milion de persoane au beneficiat deja de vaccinări "de urgenţă" cu două vaccinuri experimentale anti-COVID ale firmei chineze Sinopharm.

Din această vară, China a autorizat inoculări de vaccinuri încă neomologate pentru nevoi considerate urgente - cum ar fi angajaţii şi studenţii care pleacă în străinătate sau lucrătorii expuşi, precum îngrijitorii.

În acest cadru, "vaccinurile noastre au fost inoculate la aproape un milion de persoane şi nu am fost anunţaţi despre reacţii indezirabile grave", a declarat Liu Jingzhen, preşedintele Sinopharm, pe website-ul grupului.

Potrivit companiei, niciuna dintre persoanele vaccinate cu vaccinurile sale nu a luat COVID-19, în ciuda faptului că s-au dus în "peste 150 de ţări".

China, unde noul coronavirus a fost detectat pentru prima dată la sfârşitul anului 2019, are în prezent patru vaccinuri în faza 3 a studiilor pe om - ultimul înainte de o posibilă omologare.

Deoarece există foarte puţini pacienţi în ţara asiatică, unde răspândirea COVID-19 a fost în mare măsură oprită încă din primăvară, aceste teste sunt efectuate în străinătate.

Astfel, studiile clinice de fază 3 ale Sinopharm, care includ două vaccinuri ce au atins acest stadiu, au loc în aproximativ zece ţări precum Emiratele Arabe Unite, Argentina, Peru, Egipt sau Iordania.

Preşedintele companiei de stat, Liu Jingzhen, a asigurat că grupul său este "în avanposturile mondiale" în dezvoltarea vaccinurilor anti-COVID. Cu toate acestea, el nu a furnizat date ştiinţifice.

Preşedintele chinez Xi Jinping a promis că orice vaccin produs de o companie din ţara sa va deveni "un bun public mondial", ce va fi accesibil ţărilor în curs de dezvoltare.

Concurenţa s-a intensificat în ultimele săptămâni între companiile farmaceutice mondiale.

Duo-ul americano-german Pfizer/BioNTech şi compania americană de biotehnologie Moderna au publicat în ultimele zile date ce arată că vaccinurile lor au o eficacitate de 95% şi respectiv 94,5%.

Comenteaza