Dacă Zelenski este ucis sau capturat, cine ar prelua funcţia de preşedinte în Ucraina

Dacă Zelenski este ucis sau capturat, cine ar prelua funcţia de preşedinte în Ucraina
| Foto: colaj - https://www.fanatik.ro/

Volodimir Zelenski a refuzat să părăsească capitala asediată de armata rusă atunci când i s-a propus acest lucru, aşa că se ridică problema succesiunii sale în cazul în care ar fi capturat sau chiar ucis de ruşi. 

Ruşii continună asediul Kievului câștigând teren în zona metropolitană a Kievului. Refuzul lui Volodimir Zelenski de a părăsi ţara ridică probleme cât se poate de concrete în ce privește eventualitatea uciderii sau capturării sale, scrie fanatik.ro

Prevederile Constituției ucrainene oferă puține posibilități acest caz. La articolul 108 sunt prevăzute patru situații în care atribuțiile largi ale președintelui sunt preluate de către președintele Radei Supreme: demisie, incapacitatea exercitării funcției din motive de sănătate, demiterea de către Radă în cazul săvârșirii unor infracțiuni și moarte.

Nu există nicio prevedere care să vizeze situația în care președintele este capturat, astfel că președintele Radei nu are temei constituțional să preia atribuțiile șefului statului în acest caz, iar Zelenski rămâne președinte și dacă va fi capturat. 

În cazul decesului, lucrurile sunt mai clare, astfel că atribuțiile ar fi preluate de către Ruslan Oleksiovici Stefanciuk, actualul președinte al Radei Supreme. Născut în 1975, Stefanciuk îl cunoaște pe Zelenski încă din timpul facultății, ambii fiind absolvenți de studii juridice.

De altfel, Stefanciuk a devenit apoi profesor universitar, iar în 2019 a fost unul dintre autorii programului cu care Zelenski a fost ales președinte. În același an, Ruslan Stefanciuk a fost numit reprezentantul președintelui în Verhovna Rada și a fost ales membru al acesteia din partea partidului Slujitorul Poporului.

Până acum, Stefanciuk a fost considerat mai mult un ideolog al partidului Slujitorul Poporului și un susținător ferm al apropierii Ucrainei de Uniunea Europeană și NATO, însă de la începutul războiului a apărut îmbrăcat în aceeași ținută kaki folosită de Zelenski și adoptat aceleași mesaje ferme de rezistență împotriva invadatorilor ruși, notează inews.co.uk.

Există şi un scenariu sumbru, acela în care atât Zelenski, cât și Stefanciuk ar fi puși în imposibilitatea exercitării atribuțiilor, iar Constituția nu prevede alt succesor. Sunt prevăzute persoanele care pot să țină loc președintelui Radei Supreme, dar aceștia nu sunt trecuți în mod explicit și în ordinea succesiunii pentru funcția prezidențială.

Comenteaza