Dezastru ecologic în Siberia. 20.000 de tone de motorină s-au scurs într-un râu

Dezastru ecologic în Siberia. 20.000 de tone de motorină s-au scurs într-un râu
| Foto: siberiantimes.com

Imaginile care au circulat online arată o situaţie îngrozitoare în aprioprierea oraşului Norilsk în zona artică a Rusiei, unde a fost introdusă stare de urgență, după ce aproape 20.000 de tone de motorină s-au scurs dintr-un rezervor de combustibil.

Scurgerea a avut loc pe 29 mai în districtul Kayerkan din Norilsk, iar imaginile arată impactul dramatic asupra mediului, potrivit The Siberian Times.

Combustibilul a fost depozitat acolo pentru a asigura funcționarea permanentă a combinatului din zonă, în cazul unei întreruperi a alimentării cu gaz. Motivul exact al scurgerii nu este încă de stabilit, însă o declarație a companiei Norilsk Nickel, cel mai mare producător mondial de paladiu, care operează parcul industrial sugerează că motivul ar fi topirea gheții din zona arctică. 

„Din cauza topirii bruște a permafrostului care a servit mai mult de 30 de ani fără probleme, rezervorul de stocare a combustibilului de motorină a fost deteriorat, rezultând o scurgere de combustibil”, se arată în declarația companiei.

Salvatorii marini din Murmansk au fost transportați în Norilsk pentru a ajuta la atenuarea consecințelor catastrofei ecologice. Motorina s-a scurs în râul Ambarnaya de 60 km lungime care se varsă în Lacul Pyasino.

Vladimir Putin a declarat stare de urgenţă în zonă şi le-a cerut autorităţilor locale şi guvernatorului regiunii Krasnoyarsk, Alexander Uss, să rezolve situaţia.

Norilsk se află la 2.900 kilometri distanţă de Moscova, iar apele răului Ambarnaya ajung în Oceanul Arctic. 

loading...
Comenteaza