Document american: China a ascuns amploarea epidemiei pentru a-şi face provizii de echipamente medicale

Document american: China a ascuns amploarea epidemiei pentru a-şi face provizii de echipamente medicale
| Foto: profimedia

Oficialii americani consideră că China a acoperit amploarea focarului de coronavirus - şi cât de contagioasă este boala - să îşi acorde timp să se aprovizioneze cu echipamentele medicale necesare pentru a răspunde la aceasta, arată un document obţinut de The Associated Press.

Liderii chinezi „au ascuns intenţionat gravitatea pandemiei din lume la începutul lunii ianuarie”, potrivit unui raport al serviciilor de informaţii al Departamentului pentru Securitate Internă al Statelor Unite (DHS), datat de 1 mai şi obţinut de The Associated Press.

Dezvăluirile vin în condiţiile în care administraţia Trump şi-a intensificat criticile faţă de China şi secretarul de stat Mike Pompeo a declarat, duminică, că Beijingul este răspunzător pentru răspândirea bolii şi trebuie să fie tras la răspundere.

Documentul DHS nu este clasificat, dar este marcat drept „numai pentru uz oficial”, şi arată că în timp ce minimaliza gravitatea pandemiei, China a crescut importurile şi a scăzut exporturile de materiale medicale.

Autorităţile chineze au încercat să acopere acest lucru prin „negarea existenţei unor restricţii la export întârzierea furnizării datelor sale comerciale”, se arată în analiză.

Raportul spune, de asemenea, că China a renunţat să informeze Organizaţia Mondială a Sănătăţii că coronavirusul "a fost o pandemie" pentru o mare parte a lunii ianuarie, pentru a-şi da timp să comande echipamente medicale din străinătate şi că importurile sale de măşti de protecţie, halate şi mănuşi chirurgicale au crescut brusc, relatează Mediafax.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK

loading...
Loading...
Comenteaza