Două avioane cu pasageri, la un pas să se ciocnească în aer. Ce s-a întâmplat

Două avioane cu pasageri, la un pas să se ciocnească în aer. Ce s-a întâmplat
| Foto: X

Pasagerii care zburau cu două avioane de linie au scăpat ca prin urechile acului de moarte după ce aeronavele au fost la un pas să se ciocnească.

Tragedia aeriană a fost la un pas să se producă sâmbătă, 24 februarie, când un Airbus A350-900 aparținând companiei Ethiopian Airlines, care efectua un zbor de la Addis Abeba (Etiopia) la Dubai (Emiratele Arabe Unite), a evitat la limită o coliziune în aer cu un Boeing 787 aparținând companiei Qatar Airways, care se deplasa de la Doha la Entebbe, în Uganda, scrie G4Media, care citează Le Figaro.

La ora locală 12.32, zborul Qatar Airways, „care zbura la o altitudine constantă (38.000 de picioare), a fost informat în mod eronat de către controlorii din Mogadiscio (în Somalia, n.r.) să urce la 40.000 de picioare”, a precizat într-un comunicat de presă autoritatea aviației civile din Somaliland, un stat care se învecinează cu Somalia. În acel moment, avionul etiopian A350 zbura la 39.000 de picioare în direcția opusă.

Această eroare a făcut ca cele două aeronave să ajungă aproape la aceeași altitudine, deasupra Golfului Aden, o situație extrem de periculoasă în aer. Din fericire, sistemele de avertizare de coliziune TCAS (Traffic Collision Avoidance System) de pe ambele aeronave au funcționat corect, semnalând apropierea periculoasă dintre cele două aeronave.

Datorită TCAS, piloții au reușit să coordoneze manevrele de evitare pe verticală, unul urcând, iar celălalt coborând, evitând astfel o coliziune iminentă. Autoritatea Somaleză pentru Aviație Civilă a lansat o anchetă asupra acestui incident pentru a înțelege circumstanțele exacte.

Comenteaza