Două ţări importante din Europa s-au decis și vor depune simultan cereri de aderare la NATO

Două ţări importante din Europa s-au decis și vor depune simultan cereri de aderare la NATO
| Foto: taurillon.org

Suedia şi Finlanda au convenit să depună simultan cereri de aderare la alianţa NATO, condusă de SUA, încă de la mijlocul lunii viitoare, a anunţat presa nordică.

Prim-miniştrii celor două ţări au declarat în această lună că au deliberat cu privire la această chestiune, argumentând că invazia Rusiei în Ucraina a schimbat "întregul peisaj de securitate al Europei" şi a "modelat dramatic mentalităţile" în regiunea nordică, scrie The Guardian.

Premierul Finlandei, Sanna Marin, a declarat atunci că ţara sa, care are o graniţă de 1.300 km cu Rusia, va decide dacă va solicita să se alăture alianţei "destul de repede, în câteva săptămâni, nu în câteva luni", în ciuda riscului de a înfuria Moscova.

Omologul său suedez, Magdalena Andersson, a declarat că Suedia trebuie să fie "pregătită pentru tot felul de acţiuni din partea Rusiei" şi că "totul s-a schimbat" atunci când Moscova a atacat Ucraina.

Rusia a avertizat în mod repetat ambele ţări împotriva acestei acţiuni. Kremlinul a declarat că va fi forţată să "restabilească echilibrul militar" prin întărirea apărării sale în zona baltică, inclusiv prin desfăşurarea de arme nucleare, dacă cele două ţări decid să abandoneze decenii de nealiniere militară prin aderarea la NATO.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza