După Brexit, britanicii ne trimit infractorii înapoi. Când va sosi în România "avionul condamnaților"

După Brexit, britanicii ne trimit infractorii înapoi. Când va sosi în România  "avionul condamnaților"
| Foto: Playtech.ro

După „divorţul” de UE, Guvernul de la Londra a decis să trimită puşcăriaşii în ţările lor de origine, iar românii şi polonezii sunt primii care vor părăsi penitenciarele Regatului.

Avionul cu 30 de infractori români va ajunge în țara noastră săptămâna viitoare.  Britanicii au dat asigurări că infractorii, dar şi gardienii care îi vor escorta vor purta măşti şi mănuşi, iar înainte de a fi ridicaţi din închisoare li se va lua temperatura, transmite Adevărul.ro.  Potrivit presei britanice, acesta este însă doar începutul operaţiunilor de deportare a infractorilor. În perioada următoare, alte avioane cu infractori provenind din ţările Uniunii Europene vor decola de la Londra având ca destinaţii ţările de origine ale deţinuţilor. 

Inițiativa guvernului de la Londra a fost aspru criticată, deoarece încalcă o declaraţie a ONU  de anul trecut, care avertiza că repatrierile forţate ar putea „intensifica riscurile grave pentru sănătatea publică pentru toată lumea”, atât în ​​comunităţile gazdă, cât şi în cele de origine şi pot fi „o presiune suplimentară” asupra ţărilor din care provin.

ONU a mai avertizat că deportaţii riscă să se confrunte cu „dificultăţi financiare extreme” şi potenţial trafic de persoane la întoarcerea în ţara lor de origine, din cauza nivelurilor deja ridicate de şomaj ca urmare a pandemiei.
Decizia cabinetului Johnson este criticată inclusiv din interiorul ţării.  Pierre Makhlouf, director adjunct la Bail for Immigration Detinees, a declarat că este „pur şi simplu uluitor” faptul că Marea Britanie a continuat să organizeze zboruri charter în timpul ultimului lockdown.
 
Toate aceste critici nu au avut niciun ecou la Londra. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne britanic a anunţat că infractorii străini din închisorile britanice vor fi expulzaţi în continuare, indiferent de riscuri. 

Comenteaza