Europa marchează prin ceremonii discrete, pe fondul pandemiei, 75 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste

Europa marchează prin ceremonii discrete, pe fondul pandemiei, 75 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste

Statele europene vor marca vineri prin ceremonii discrete Ziua Victoriei, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

Ziua de 8 mai este sărbătorită în general în Europa ca Ziua Victoriei. Totuși, în acest an numeroase cermeonii au fost anulate din cauza pandemiei provocate de noul coronavirus. La Berlin erau pregătite mai multe evenimente la Poarta Brandenburg și în alte locuri istorice, la care erau așteptați sute de mii de participanți, notează Agerpres.

Cu toate acestea, programul a fost anulat la începutul lunii aprilie, iar fondurile au fost relocate înspre o inițiativa de aniversare digitală. Ziua Victoriei va fi marcată de liderii germani, preşedintele Frank-Walter Steinmeier, cancelarul Angela Merkel şi alte oficialităţi urmând să depună coroane de flori la Memorialul Neue Wache din centrul Berlinului, dedicat victimelor războiului şi dictaturii.

La catedrala Westminster Abbey se va ţine o slujbă virtuală de recunoştinţă la prânz, iar posturile TV vor transmite un discurs al reginei Elisabeta a II-a, la exact 75 de ani de la discursul radiofonic adresat naţiunii de tatăl actualei suverane, regele George al VI-lea, în 1945.

În Franță, Preşedintele Emmanuel Macron va conduce o ceremonie la Arcul de Triumf din Paris, la care vor fi prezente înalte oficialităţi militare, dar fără participarea publicului.

Comenteaza