Video Foto Falie uriașă după cutremurul din Turcia. Livadă de măslini transformată în canion

O filmare realizată din dronă, în Kahramanmaraş, Turcia, aproape de epicentrul primului cutremur, cu magnitudine de 7,8, arată o falie mare în pământ care se întinde pe o distanță de câțiva kilometri. În Hatay, o livadă de măslini a devenit un canion.

Cutremurul de peste 7 grade pe scara Richter care a lovit luni dimineață sudul Turciei a lăsat o falie mare vizibilă de la înălțime, într-o filmare realizată din dronă. Ea străbate zona rurală din sudul Turciei, relatează The Guardian.

Într-un interviu pentru Corriere della Sera, Carlo Doglioni, care este președintele Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia, a spus că „în Turcia, pământul s-a deplasat 3 metri în câteva zeci de secunde de-a lungul unei falii de 150 de kilometri” ca urmare a cutremurului.

La rândul său, seismologul italian Alessandro Amato de la Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV) spune că seismele au activat o nouă falie la graniţa dintre Turcia şi Siria, care a provocat o deplasare a solului cu până la 10 metri.

O livadă de măslini din provincia Hatay a fost împărțită de cratere uriașe după cutremurul devastator de luni a lovit zona. Imaginile înregistrate în orașul Tepehan sâmbătă au arătat că terenul cultivat seamănă cu un canion, după ce cutremurul a creat fisuri masive în el.

Potrivit rapoartelor locale, fisura de la câmpul de măslini Hatay este estimată la aproximativ 300 de kilometri lungime, 30 de metri adâncime și 200 de metri lățime. Experții cred că terenul Turciei s-ar fi putut deplasa între trei și patru metri din cauza cutremurului.

Luni, primul cutremur cu magnitudinea de 7,8 s-a produs în apropiere de Gaziantep, la ora locală 04:17. Al doilea cutremur, puțin mai mic, a avut loc la mai puțin de 12 ore mai târziu în provincia Kahramanmaras, distrugând multe clădiri din oraș.

Sursa foto: captura YouTube - Just as it is, provincia Hatay

Comenteaza