Flancul estic al NATO este în alertă. Ce mișcare au făcut rușii

Flancul estic al NATO este în alertă. Ce mișcare au făcut rușii
| Foto: digi24.ro

Armata rusă a declarat joi că a trimis avioane de luptă înarmate cu rachete hipersonice de ultimă generaţie în regiunea Kaliningrad, o mişcare care vine pe fondul creşterii tensiunilor cu Occidentul din cauza acţiunii Moscovei în Ucraina.

Ministerul rus al Apărării a declarat că trei avioane de luptă MiG-31 cu rachete hipersonice Kinzhal au sosit la baza aeriană Chkalovsk din exclava din Marea Baltică, ca parte a "măsurilor suplimentare de descurajare strategică". Ministerul a precizat că avioanele de luptă vor fi puse în alertă non-stop, conform AP.

O înregistrare video difuzată de Ministerul Apărării a arătat avioanele de vânătoare sosind la bază, dar fără a transporta rachetele, care se pare că au fost livrate separat.

Desfăşurarea rachetelor Kinzhal în Kaliningrad, în timp ce campania Rusiei în Ucraina se apropie de a şasea lună, părea să fie menită să demonstreze capacitatea armatei ruse de a ameninţa NATO. Regiunea se învecinează cu Polonia şi Lituania, membre NATO.

Moscova a criticat puternic livrările de arme occidentale către Ucraina, acuzând SUA şi aliaţii săi că alimentează conflictul. Armata rusă afirmă că Kinzhal are o rază de acţiune de până la 2.000 de kilometri şi zboară cu o viteză de 10 ori mai mare decât cea a sunetului, ceea ce îl face greu de interceptat.

Rusia a folosit această armă pentru a lovi mai multe ţinte din Ucraina. Poziţia strategică a Kaliningradului l-a plasat în prim-planul eforturilor Moscovei de a contracara ceea ce a descris ca fiind politicile ostile ale NATO. Kremlinul şi-a consolidat metodic forţele militare de acolo, înzestrându-le cu arme de ultimă generaţie, inclusiv rachete Iskander şi o serie de sisteme de apărare aeriană.

Comenteaza