Fost pământ românesc din Marea Neagră, cucerit de armata Rusiei. Au fost UCIŞI toți polițiștii de frontieră

Fost pământ românesc din Marea Neagră, cucerit de armata Rusiei. Au fost UCIŞI toți polițiștii de frontieră
| Foto: spynews.ro

Fostul teritoriu românesc, Insula Șerpilor din Marea Neagră a fost capturată de forțele ruse, potrivit declaraţiilor Poliției de Frontieră a Ucrainei, transmise de CNN.

Parte a Ucrainei, insula este situată la doar 45 de km de teritoriul României. Cucerirea acesteia de către ruşi i-ar putea determina să revendice şi apele teritoriale din jurul ei, care aparţin României. 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că toți polițiștii de frontieră aflați pe insulă au fost uciși în atacul rușilor. Serviciul de grăniceri a declarat într-un comunicat că insula a fost „capturată de inamic”, pe baza ultimelor informații primite, și că forțele ruse au cerut celor care apără insula să se predea, iar apoi i-au ucis. 

Infrastructura de pe insulă a fost distrusă în urma unui atac aerian și a unui bombardament de artilerie. Comunicațiile cu polițiștii de frontieră și cu forțele armate de pe insulă au fost întrerupte, potrivit postării de pe Facebook a instituției.

Insula Șerpilor, este unul dintre cele mai sudice puncte ale țării. Insula, care se află la aproximativ 20 de mile marine sud de coasta ucraineană, joacă un rol cheie în stabilirea limitelor apelor teritoriale. Stânca în formă de X, are în unele locuri 41 de metri deasupra nivelului mării, are o lungime de 1.973 de metri, cu un perimetru neregulat, putând fi străbătută în 40 de minute cu piciorul.

În contextul invaziei rusești, pierderea acestei rute maritime ar însemna de asemenea dispariția unei căi de acces care s-ar putea dovedi vitală pentru livrările de armament, muniție și echipament militar.

România a cedat Insula Şerpilor în 2009 Ucrainei. Prin decizia Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga, România devenea mai mare cu 9.700 km2 de spații maritime, platou continental și zonă economică exclusivă din Marea Neagră.

Echipa de 20 de experţi români, condusă de diplomatul Bogdan Aurescu, a demonstrat atunci, cu probe, că Insula Şerpilor – teritoriu ucrainean - era în realitate doar o stâncă. Era necesar acest lucru pentru că altfel, dacă insula ar fi fost locuită sau locuibilă, zona maritimă din jur ar fi revenit Ucrainei. Pentru că argumentele părţii române au fost solide, verdictul Curţii Internaţionale a fost în favoarea noastră, iar aplicarea hotărârii s-a făcut imediat.

Comenteaza