Gazul din Europa ajunge la cel mai mic preț din utimele 16 luni

Gazul din Europa ajunge la cel mai mic preț din utimele 16 luni
| Foto: bilanol.i.ua - Deposiphotos.com

Preţurile gazelor naturale din Europa au scăzut la cel mai mic nivel din septembrie 2021, deoarece perspectivele de aprovizionare au primit un impuls, China având stocurile complete, forţând livrarea de GNL pe continent, scrie Bloomberg.
 

Contractele futures de referinţă au scăzut cu până la 15% luni, ducând scăderea de până acum anul acesta la 27%. Importatorii chinezi încearcă să redirecţioneze transporturile din februarie şi martie către Europa pe fondul preţurilor domestice scăzute şi al stocurilor ridicate. Acest lucru atenuează îngrijorările că redeschiderea economiei Chinei va stimula cererea şi va îndepărta livrările spre vest.

„În prezent, pierderile de pe piaţa europeană de gaze par să nu existe”, a spus Energi Danmark într-o notă de pe site. „Situaţia de panică de anul trecut a fost înlocuită de încrederea că Europa va trece peste iarna aceasta fără probleme de aprovizionare.”

Deocamdată, piaţa gazelor primeşte o mână de ajutor şi din alte părţi. Energia regenerabilă contribuie la o utilizare mai redusă a gazului în Europa, Germania producând o cantitate fără precedent de energie eoliană sâmbătă, în timp ce Marea Britanie a atins, de asemenea, un record săptămâna trecută.

Contractele olandeze front-month gas futures, benchmark-ul pentru Europa, au scăzut cu 14%, până la 55,48 EUR pe megawatt-oră, la 15:49 în Amsterdam. Vineri a fost înregistrată a cincea săptămână consecutivă de scădere.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza