Grecia rezistă eroic în faţa pandemiei. Nu mai este "oaia neagră" a Europei

Grecia rezistă eroic în faţa pandemiei. Nu mai este "oaia neagră" a Europei

Grecia nu mai este "oaia neagră" a Europei, dând dovadă de disciplină şi rezistenţă în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis, informează Reuters.

Într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul Kathimerini, Kyriakos Mitsotakis şi-a declarat convingerea că decizia sa de a impune restricţii din vreme pentru a încetini propagarea coronavirusului a fost una corectă, în pofida impactului asupra economiei ţării, care abia a ieşit din programul internaţional de asistenţă financiară în 2018. Mitsotakis şi-a exprimat speranţa că rănile fiscale se vor vindeca în 2021.

Grecia, cu o populaţie de circa 10 milioane de locuitori, a înregistrat un număr redus de decese cauzate de COVID-19 comparativ cu alte ţări din Europa. Până sâmbătă, în Grecia erau înregistrate 2.235 de cazuri de contaminare şi 110 decese.

Însă restricţiile, care sunt în general respectate, au lovit fragila sa economie, care încă îşi revine după aproape un deceniu de criză a datoriilor, în timpul căreia Atena s-a confruntat cu critici din partea liderilor UE privind cheltuielile sale din sectorul public.

"Este o certitudine că luptăm cu această pandemie şi cu impactul ei în mod colectiv, cu o disciplină la care mulţi nu s-au aşteptat, arătând că suntem rezistenţi", a spus Mitsotakis.

"Ne-am maturizat şi am reconstruit ceva ce lipsea nu doar în anii de criză, ci în general în timpul istoriei recente a ţării: încrederea, încrederea în instituţii şi în stat", a subliniat premierul grec, transmite Agerpres.

Comenteaza