Încă un ajutor pentru Ucraina. Câți bani va primi țara vecină pentru refacerea energetică

Încă un ajutor pentru Ucraina. Câți bani va primi țara vecină pentru refacerea energetică
| Foto: Arhiva

Ucraina va primi un nou sprijin financiar, de această dată sub forma unui grant pentru refacerea energetică.

Germania va oferi Ucrainei milioane de euro sub forma unui grant pentru refacerea energetică, a anunţat joi Ministerul ucrainean al Energiei.

Moscova şi-a intensificat recent atacurile cu rachete şi drone împotriva infrastructurii critice a Ucrainei, distrugând mai multe termocentrale din ţară, inclusiv centrala Trypillia, principalul furnizor de electricitate pentru oraşele Kiev, Zhytomyr şi Cherkasy, informează Kyiv Independent.

Miercuri, Rusia a desfăşurat un atac pe scară largă împotriva oraşelor Poltava, Kirovohrad, Zaporizhzhia, Lviv, Ivano-Frankivsk, Kiev şi Vinnytsia, vizând în principal infrastructura energetică. Cel puţin două centrale hidroelectrice au fost dezafectate ca urmare a atacului.

Subvenţia va finanţa proiectul „Îmbunătăţirea eficienţei transportului de energie electrică", care a fost stabilit oficial în timpul unei întâlniri între ministrul ucrainean al energiei şi ministrul german al dezvoltării, Svenja Schulze.

„Este foarte important pentru noi ca fondurile să poată fi direcţionate în diferite direcţii pentru a restabili şi consolida stabilitatea obiectelor sistemului de transmisie supuse atacurilor inamice", a declarat Halushchenko.

Ukrenegro, operatorul energetic de stat din Ucraina, a semnat grantul în cooperare cu Banca de Dezvoltare Germană, KfW. Potrivit ministerului, se vor achiziţiona echipamente pentru modernizarea eficientă din punct de vedere energetic, automatizarea şi reconstrucţia substaţiilor Ukrenegro.

„Datorită sprijinului acordat de Banca de Dezvoltare Germană KfW în timpul agresiunii militare a Federaţiei Ruse, NPC Ukrenergo a atras peste 177 de milioane de euro în împrumuturi şi granturi pentru refacerea şi dezvoltarea reţelei de transport a energiei electrice", a precizat ministerul.

La începutul acestei săptămâni, Ukrenegro a anunţat că importurile din Europa nu vor fi suficiente pentru a acoperi complet deficitul energetic al Ucrainei, cauzat de atacul din 8 mai asupra infrastructurii energetice ucrainene.

Trei centrale termice au fost avariate în recentele atacuri, potrivit celei mai mari companii energetice private din Ucraina, DTEK.

Miercuri, Ukrenergo a declarat că va limita furnizarea de energie pentru utilizatorii industriali şi comerciali între orele 18.00 şi 23.00.

Comenteaza