Încoronarea Regelui Charles al III-lea. Românii care vor participa la eveniment și când va avea loc ceremonia

Încoronarea Regelui Charles al III-lea. Românii care vor participa la eveniment și când va avea loc ceremonia

Unul dintre cele mai așteptate evenimente din acest an pe plan internațional este încoronarea Regelui Charles al III-lea. Aici vor fi prezenți oameni importanți din întreaga lume, inclusiv din România.

Mai sunt câteva zile până când Regele Charles al III-lea va depune jurământul regal. După ceremonia religioasă, care va avea loc sâmbătă, 6 mai, în Marea Britanie vor avea loc trei zile de festivități pentru a celebra încoronarea noului monarh, relatează AFP, conform Agerpres.

Încoronarea, din 6 mai, va deveni o zi istorică pentru britanici. În prima parte a zilei de sâmbătă, va avea loc „procesiunea Regelui”, iar regele Charles va trebui să ajungă cu trăsura la Westminster Abbey de la Palatul Buckingham, unde va parcurge o distanță de aproximativ doi kilometri, potrivit ȘtirileProtv.

De asemenea, ceremonia va începe de la ora locală 11:00 (13:00 în România) și va ține o oră. Arhiepiscopul de Canterbury. Justin Welby, liderul spiritual al Bisericii Anglicane, va coordona ceremonia.

La eveniment vor fi prezenți personalități cunoscute, atât din Marea Britanie, cât și din alte țări. Pe lângă familia și rudele regelui Charles, vor participa și numeroși lideri politici precum, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen sau președintele Franței, Emmanuel Macron, care și-au confirmat prezența, potrivit Antena3.

Din România, președintele Klaus Iohannis se află pe lista de invitați și care și-a confirmat prezența la eveniment. La ceremonie vor fi prezenți și copiii din prima căsătorie ai Reginei Camilla, conform sursei citate anterior.

Președintele SUA, Joe Biden va lipsi de la eveniment. Este pentru prima data când un președinte american nu participă la încoronarea unui monarh britanic. Organizatorii evenimentului nu au trecut pe lista invitaților anumite nume, precum președintele Vladimir Putin.

Ce este jurământul de încoronare și cum se desfășoară.

Jurământul de încoronare, în care monarhul jură că va guverna popoarele Regatului Unit și al Commonwealth, este singurul aspect al ceremoniei care este cerut de lege, potrivit Parlamentului UK.

Ceremonia de încoronare succesivă a unui monarh britanic datează de mai bine de 1000 de ani. Încoronările au apărut dintr-o tradiție europeană de a crește implicarea bisericii în stat, precum și nevoia de a aduce stabilitate societăților în care mulți indivizi își doreau să urce pe tron.

În centrul ceremoniei se află actul de a unge un monarh cu ulei sfânt. Prin acest act conducătorul primește harul lui Dumnezeu. În prezent, Regatul Unit este singura monarhie europeană care a păstrat o astfel de ceremonie, conform sursei citate anterior. Încoronarea reginei Elisabeta a II-a a avut loc în data de 2 iunie 1953.

Comenteaza