Învăţătură de pe urma războiului din Ucraina. Ursula von der Leyen: "Ar fi trebuit să să îi ascultăm pe cei care îl cunosc pe Putin"

Învăţătură de pe urma războiului din Ucraina. Ursula von der Leyen: "Ar fi trebuit să să îi ascultăm pe cei care îl cunosc pe Putin"

Statele UE au probleme cu necesarul de gaze pentru la iarnă, după ce importurile acestuia din Rusia au scăzut semnificativ. Preşedintele CE, Ursula Von der Leyen, spune, că "cel puţin am tras o învăţătură de pe urma acestui război: ar fi trebuit să să îi ascultăm pe cei care îl cunosc pe Putin".

"Am tras o învăţătură cel puţin de pe urma acestui război: ar fi trebuit să să îi ascultăm pe cei care îl cunosc pe Putin. Pe Anna Politkovskaia, spre exemplu şi pe toţi jurnaliştii ruşi care au dat în vileag crimele şi care au plătit pentru asta cu preţul vieţii. Trebuia să-i ascultăm pe prietenii din Ucraina, Moldova, Georgia şi pe membrii opoziţiei din Belarus. Ar fi trebuit să ascultăm vocile care s-au ridicat în Uniunea Europeană, în Polonia, statele baltice şi în Europa centrală şi de est. De-a lungul anilor, toţi ne-au avertizat că Putin nu se va opri şi au luat măsuri în consecinţă.  Prietenii noştri din statele baltice au depus eforturi pentru a pune capăt dependenţei faţă de Rusia. Au investit masiv în surse regenerabile de energie, în terminale de gaz natural lichefiat. Sigur că toate acestea au costat, dar dependenţa faţă de hidrocarburile din Rusia însemnă un preţ şi mai usturător de plătit. Deci trebuie să ne dezbărăm de această dependenţă peste tot în Europa", a afirmat preşedintele CE, potrivit News.ro.

Aceasta anunţă că UE este la 80% din capacitatea de depozitare, subliniind că „nu este suficient” şi că UE se va baza pe furnizori de gaz precum SUA, Norvegia sau Algeria. 

"Anul trecut, gazul rusesc a reprezentat 40% din importurile de gaz în Europa. Astăzi, am ajuns doar la 9%, însă constatăm şi că Rusia manipulează în mod activ piaţa noastră a energiei, preferă să risipească gazul, să-l ardă decât să-l trimită pe continentul european. Această piaţă nu mai funcţionează, deci", adaugă preşedinta Comisiei. 
Ea a subliniat că e nevoie de reducerea cererii de energie în general şi mai ales în orele de vârf.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza