Jurnal de pe front: Invadatorii ruși trag cu bombe vechi şi imprecise / Cum rezistă armata ucraineană

Jurnal de pe front: Invadatorii ruși trag cu bombe vechi şi imprecise / Cum rezistă armata ucraineană
| Foto: observatornews.ro

Tablou de război în Ucraina: armata rusă merge pe trei fronturi, din nord, est şi sud, în timp ce rezistenţa loveşte cu unităţi uşoare şi demoralizează oamenii lui Putin, care au probleme logistice.

Armata Rusă merge încet, dar înaintarea continuă pe trei fronturi, spun analiştii militari. Dinspre nord coboară spre Kiev, ţinta principală, unde încă mai sunt lupte în suburbii: în special la Hostomel, lângă aeroportul Antonov, un terminal de marfă pe care Moscova încearcă să-l cucerească încă de la primele ore ale conflictului, apoi în Bucha, Vorzel şi Irpin, unde au fost multe victime civile.

Oamenii lui Vladimir Putin merg mai departe. După cucerirea zonei Cernobîl, vehiculele ruseşti au rămas blocate la aproximativ 30 de kilometri de capitală, formând convoiul lung de peste 60 de kilometri care pe de o parte arată puterea armatei moscovite, dar pe de altă parte relevă toate problemele logistice, începând cu lipsa benzinei şi a alimentelor.

Sistemul telefonic criptat Era nu este funcţional

Din acest motiv, în weekend, Statul Major a ordonat o pauză operaţională pentru reorganizarea şi coordonarea ofensivei către Kiev: din Belarus sosesc provizii de combustibil pentru tancurile şi vehiculele care au stat câteva zile în staţionare. Capitala se pregăteşte pentru asediu, în timp ce ruşii, potrivit surselor de informaţii americane, recrutează luptători străini sirieni, experţi în războiul urban.

La est, armata rusă asediază Harkovul, al doilea oraş ucrainean, care încă rezistă, în ciuda rachetelor care plouă neîncetat de zile întregi: aici, potrivit Apărării Kievului, generalul-maior rus Vitali Gerasimov, omul care a condus trupele lui Putin.

Veştile ar fi fost transmise prin linii nesigure, aşa că ucrainenii ar fi interceptat-o. Sistemul telefonic criptat Era, creat anul trecut de apărarea rusă şi care trebuia să reziste „în toate condiţiile”, se pare că nu este funcţional.

În sud, însă, soldaţii Moscovei câştigă poziţii mai repede şi controlează o zonă destul de mare. Trupele care au părăsit Crimeea, regiunea de sud anexată de Putin în 2014, se deplasează spre vest, unde controlează zona Herson - cucerită pe 2 martie - şi se îndreaptă spre Mykolayiv, supusă bombardamentelor puternice, dar şi nord, unde au ajuns.

Bombe vechi, grele şi imprecise

Centrala nucleară Zaporojie, care a fost lovită şi a trecut în mâinile Rusiei, şi la est, după ce au cucerit Melitopolul, asediază de zile întregi oraşul Mariupol, un port strategic la Marea Azov care ar deschide un pasaj între Crimeea şi Donbass, cealaltă regiune în care luptele rămân intense: în autoproclamate - şi recunoscute de Moscova - republicile separatiste Doneţk şi Lugansk continuă ciocnirile între forţele pro-ruse ale rezistenţei civile şi militare ucrainene.

Pe teren, bătălia a încetinit, confirmă Apărarea de la Kiev, dar ruşii au intensificat aruncarea rachetelor, care cad asupra tuturor principalelor oraşe ale ţării. Pentagonul susţine că ruşii au tras peste 600, în primele 13 zile de conflict, lansând bombe vechi, grele şi imprecise care sunt şi mai periculoase pentru civili.

Ruşii nu deţin încă controlul asupra cerului, dar bombardează în toată ţara: pe lângă Kiev şi Harkov, Sumî, Mikolaiv şi Mariupol sunt puternic lovite. Peste tot sunt zeci de victime civile, cel puţin 474 conform ONU, peste tot coridoarele umanitare, deschise cuvintelor, sunt închise cu foc. Bombele ruseşti au lovit şi portul Odesa, din sud-vest.

Comenteaza