Lovitură pentru Rusia! Polonia le cere americanilor arme nucleare

Lovitură pentru Rusia! Polonia le cere americanilor arme nucleare
| Foto: observatornews.ro

Polonia a discutat cu SUA despre schimbul de arme atomice pentru a contracara ameninţarea tot mai mare din partea Rusiei, a declarat preşedintele Andrzej Duda, după ce Kremlinul a intensificat ameninţările nucleare în legătură cu Ucraina.

Ar fi primele nucleare americane găzduite de un membru NATO care a fost odată în spatele Cortinei de Fier. Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat în trecut că Rusia va reacţiona la orice extindere a capacităţilor militare ale alianţei.

"Problema, în primul rând, este că noi nu avem arme nucleare. Există întotdeauna o potenţială oportunitate de a participa la programul de găzduire a armelor nucleare", a declarat Duda într-un interviu acordat ziarului Gazeta Polska publicat miercuri.

Germania, Belgia, Ţările de Jos, Italia şi Turcia găzduiesc arme nucleare americane pe teritoriul lor, potrivit Centrului pentru controlul armelor şi neproliferare. "Am vorbit cu liderii americani despre acest lucru, iar SUA iau în considerare o astfel de posibilitate. Subiectul este deschis" a mai precizat Duda în interviu.

Un diplomat de rang înalt din Varşovia a declarat pentru Bloomberg că găzduirea armelor ar fi în interesul de securitate al Poloniei, al regiunii şi al întregii Europe.

În aprilie, liderul de facto al Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, care conduce Partidul Lege şi Justiţie, aflat la putere, a declarat pentru ziarul german Welt am Sontag că Polonia este "deschisă" la găzduirea armelor nucleare americane.

loading...
Comenteaza