Lula da Silva devine președintele Braziliei pentru a treia oară, după ce l-a învins pe Jair Bolsonaro

Lula da Silva devine președintele Braziliei pentru a treia oară, după ce l-a învins pe Jair Bolsonaro
| Foto: GettyImages

Lula da Silva a obținut 50,9% din totalul voturilor valide, în timp ce 49,1% din voturi au mers către Jair Bolsonaro, după ce au fost numărate voturile brazilienilor, anunță resultados.tse.jus.br.

Fostul președinte al Braziliei, Luiz Inácio „Lula” da Silva, revine la conducerea țării după ce a câștigat turul al doilea al alegerilor prezidențiale în care l-a învins, într-o cursă electorală extrem de strânsă, pe actualul președinte de extremă-dreapta Jair Bolsonaro, care nu a reușit să obțină un al doilea mandat la putere.

Președintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro nu și-a recunoscut înfrângerea duminică seara, ceea ce a ridicat temeri că ar putea contesta rezultatul, transmite Reuters. Mandatul lui Bolsonaro a fost marcat şi de nepăsarea sa faţă de protejarea mediului şi de schimbările climatice, manifestate prin incendiile care au ars porţiuni din Pădurea Amazoniană. 

Brazilia a fost printre ţările cu cel mai ridicat nivel de mortalitate din cauza că Bolsonaro nu a implementat restricţii pentru distanţare socială şi nu a promovat vaccinarea în perioada pandemiei de coronavirus dintre anii 2020 şi 2022. Însuşi preşedintele a fost infectat de coronavirusul care a infectat 34,8 milioane de persoane (dintre care 688.000 au decedat). 

Fost lider de sindicat, născut în sărăcie, Lula a fost implicat într-un scandal de corupţie care l-a condamnat la 19 luni de închisoare pentru luare de mită. Acesta a fost achitat de Curtea Supremă anul trecut.

Învestirea lui Lula, în vârstă de 77 de ani, este programată pentru 1 ianuarie. A fost o revenire uluitoare pentru fostul președinte de stânga și o lovitură de pedeapsă pentru Bolsonaro, primul președinte în funcție din Brazilia care pierde alegerile prezidențiale.

Lula și Bolsonaro s-au insultat pe perioada întregii campanii electorale. Bolsonaro l-a insultat pe Lula: „hoț”, „fost prizonier”, „alcoolic” sau „dizgrație națională”, iar Lula a întors atacurile numindu-l pe Bolsonaro „pedofil”, „canibal”, „ucigaș în masă” sau „mic dictator”, a transmis hotnews.ro

Comenteaza