MAE a activat celula de criză în cazul românului care s-ar afla la bordul navei capturate de rebelii Houthi

MAE a activat celula de criză în cazul românului care s-ar afla la bordul navei capturate de rebelii Houthi
| Foto: MAE

Nava Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, care naviga în Marea Roşie, a fost capturată de către miliţiile Houthi şi dusă lângă coasta statului Yemen, iar printre membrii echipajului s-ar afla şi un cetăţean român.

Potrivit unui comunicat al MAE, din dispoziţia ministrului afacerilor externe a fost activată Celula de Criză Interinstituţională, fiind demarate procedurile standard pentru astfel de cazuri care implică cetăţeni români.

"Ministerul Afacerilor Externe, prin Celula de Criză Interinstituţională, în cooperare şi coordonare cu celelalte autorităţi române cu atribuţii în materie şi în strânsă legătură cu alţi parteneri internaţionali, continuă să monitorizeze cu maximă atenţie situaţia şi întreprinde demersuri în vederea soluţionării acesteia", informează MAE.

Israelul a anunţat, duminică, că rebeli houthi din Yemen au capturat o navă cargo deţinută de britanici şi operată de japonezi în sudul Mării Roşii, descriind incidentul drept un "act de terorism iranian" cu consecinţe asupra securităţii maritime internaţionale, relatează Reuters.

Compania japoneză Nippon Yusen (9101.T), cunoscută şi sub numele de NYK, a declarat că a înfiinţat un grup de lucru pentru a colecta mai multe informaţii, inclusiv cu privire la siguranţa celor 25 de membri ai echipajului, care provin din Filipine, Bulgaria, Ucraina, România şi Mexic. Nava, un transportor de maşini, se îndrepta spre India dinspre Europa fără încărcătură, a declarat un purtător de cuvânt.

Săptămâna trecută, conducerea Houthi a spus că forțele lor vor mai ataca Israelul și că ar putea viza nave israeliene în Marea Roșie și strâmtoarea Bab al-Mandeb.

Comenteaza