Magnat rus cu afaceri în România: Războiul din Ucraina este lung. Oamenii se pregătesc să lupte pentru câțiva ani

Magnat rus cu afaceri în România: Războiul din Ucraina este lung. Oamenii se pregătesc să lupte pentru câțiva ani
| Foto: World Economic Forum/Flickr.com

Oleg Deripaska, un oligarh rus care activează în România prin firma Strabag, afirmă că războiul din Ucraina este departe de a se fi încheiat și că acest conflict este o „nebunie" care va aduce ruşine generaţiilor viitoare.

Magnatul rus al aluminiului, Oleg Deripaska, a declarat duminică că discursul preşedintelui american Joe Biden de la Varşovia indică faptul că este în curs de desfăşurare un fel de „mobilizare ideologică infernală" care ar putea duce la un conflict de lungă durată în Ucraina.

Deripaska, fondatorul gigantului rus al aluminiului Rusal, care a făcut anterior apel la pace, a declarat că opinia sa personală este că conflictul din Ucraina este o „nebunie" care va aduce ruşine generaţiilor viitoare.

Deripaska, care a fost sancţionat de Statele Unite şi Marea Britanie, nu a atribuit o vină explicită pentru conflict, dar a spus că atât Statele Unite, cât şi Rusia şi-au ascuţit retorica. 

Deripaska a spus că a sperat că conflictul s-ar putea încheia în câteva săptămâni, dar că discursul lui Biden - în care preşedintele american a vorbit despre un conflict mult mai amplu între democraţie şi autocraţie - a indicat că ar putea dura mult mai mult timp.

„Acum, un fel de mobilizare ideologică infernală este în curs de desfăşurare din toate părţile. Aceşti oameni se pregătesc să lupte pentru încă câţiva ani", a declarat Deripaska pe Telegram.

„Se pare că toate părţile se pregătesc în mod nesăbuit pentru un război pe termen lung care va avea consecinţe tragice pentru întreaga lume", a mai delcarat Deripaska.

În 2018, Statele Unite au impus sancţiuni împotriva lui Deripaska şi a altor ruşi influenţi, deoarece au afirmat că aceştia au profitat de pe urma „activităţi maligne" ale statului rus.

Oleg Deripaska are reprezentare şi în România

Recent, în contextul războiului din Ucraina, grupul Strabag a transmis un comunicat prin care declară că vrea să fie transparent cu privire la structura acţionariatului său.

„Majoritatea acţiunilor Strabag sunt deţinute de principalii acţionari austrieci – familia Haselsteiner şi Uniqa/Raiffeisen. Aceştia îşi împart proprietatea printr-un acord de sindicat cu compania rusă MKAO Rasperia Trading Limited, care deţine 27,8% din acţiuni. Rasperia este deţinută de industriaşul rus Oleg Deripaska, cu o participaţie sub 50%”, se arată în comunicatul Strabag.

Comenteaza