Mariupol este „cea mai mare catastrofă umanitară” a secolului, anunță premierul ucrainean

Mariupol este „cea mai mare catastrofă umanitară” a secolului, anunță premierul ucrainean
| Foto: mediafax.ro

Denys Shmyhal a numit situaţia din Mariupol „cea mai mare catastrofă umanitară”, în condiţiile în care oraşul port din sud-estul ţării se confruntă cu bombardamente constante din partea forţelor ruseşti, scrie CNN.

Vorbind la o conferinţă de presă la Washington vineri, Shmyhal a spus că mii de oameni au murit în Mariupol, adăugând: „Vom vedea atrocităţile teribile atunci (oraşul - n.r.) când va fi eliberat de ruşi”".

El a spus că trupele ruseşti „distrug absolut totul”, inclusiv adăposturile în care stau civilii.

Se estimează că aproximativ 100.000 de persoane au rămas blocate în Mariupol de când a fost înconjurat de forţele ruseşti la 1 martie, potrivit oficialilor ucraineni. Oficialii ucraineni susţin că peste 20.000 de persoane din oraş au murit în timpul asaltului.

CNN nu poate identifica aceste cifre în mod independent, deoarece nu este disponibil un bilanţ cert al morţilor în urma săptămânilor de bombardamente intense.

Vineri, Shmyhal a declarat că civili, inclusiv femei şi copii, se ascund la uzina siderurgică Azovstal, ultimul bastion al apărătorilor ucraineni în interiorul oraşului. El a spus că armata rusă încă înconjoară zona, iar Ucraina vorbeşte cu partenerii pentru a negocia un coridor de evacuare.

De asemenea, el a făcut apel la ambasadorii din toate ţările, inclusiv din Statele Unite, să se întoarcă la ambasadele lor din Kiev.

Comenteaza