Mariupol, orașul cimitir: Morții sunt îngropați în parcuri, pe marginea drumului sau în gropi comune

Mariupol, orașul  cimitir: Morții sunt îngropați în parcuri, pe marginea drumului sau în gropi comune
| Foto: Alexander Ermochenko | Reuters

Orașul Mariupol, devenit simbolul barbariei cu care sunt bombardate localitățile ucrainene de către invadatorii ruși, se transformă pe zi ce trece un imens cimitir.

În condițiile în care o bombă cade la 10 minute, spun supraviețuitorii, iar de trei zile sunt lupte intense la sol, chiar și în centrul orașului oamenii nu mai au acces în cimitire, așa că-și îngroapă morții în gropi comune, săpate în parcuri, curți sau chiar pe marginea drumului, transmite digi24.ro

Un tânăr din Mariupol care lucra într-una din numeroasele fabrici din orașul industrial a devenit gropar și acum își îngroapă vecinii, unul după altul, în rarele pauze dintre bombardamente.

”Sper că-i vom putea reînhuma cumva, iar acum îi îngropăm doar temporar. Soldații ne-au zis să punem morții undeva unde este rece. Singurele locuri suficient de reci sunt subsolurile, dar în subsoluri sunt refugiați oamenii, așa că să pui și morții acolo... așa că-i îngropăm aici”, arată Andrei către o groapă săpată undeva între blocurile bombardate din Mariupol. 

Nu toți civilii mor din cauza bombelor, rachetelor sau a gloanțelor. Unii se sting de foame, de frig sau pentru că nu mai are cine să le dea o pastilă, să le facă o injecție.

”Alaltăieri am îngropat un bărbat de 45 de ani. A suferit un atac cerebral, sau un cheag de sânge - ceva de genul acesta - s-a prăbușit din senin. Tot ce se întâmplă, stresul și emoțiile, condițiile în care trăim - pur și simplu a murit. L-am îngropat alaltăieri.

Azi, a murit și mama lui, avea peste 70 de ani. Suferea de inimă și s-a dus. Și vecinul meu a murit, unchiul Valeri. Toți locuiam pe același etaj”, spune tânărul Andrei care își îngroapă vecinii, unul după altul. 

Comenteaza