În plin scandal al masacrelor cu armele de foc, americanii au primit dreptul de a ieşi înarmaţi în public

În plin scandal al masacrelor cu armele de foc, americanii au primit dreptul de a ieşi înarmaţi în public

Curtea Supremă a SUA a anulat o lege din New York care restricționează drepturile de purtare a armelor, transmite BBC. În America sunt mai multe arme în proprietatea populaţiei civile decât numărul total al cetăţenilor. Acum pot fi purtate "în public". 

Prin această decizie se extind drepturile asupra armelor pe fondul unei dezbateri naționale acerbe asupra acestei probleme. În acest context, este de așteptat ca prin această dicizie să permită mai multor persoane să poarte arme în mod legal.

Aproximativ un sfert dintre americani trăiesc în state care ar putea fi afectate dacă propriile lor restricții privind armele sunt contestate. Curtea a constatat că o lege din New York care cere rezidenților să dovedească „cauza corectă” – sau un motiv întemeiat – pentru a purta arme de foc ascunse în public, încalcă Constituția SUA.

Decizia Curţii, adoptată cu o majoritate de şase judecători din nouă, toţi conservatori, intervine în timp ce ţara se află încă sub şocul unei serii de incidente armate, printre care cel produs la 24 mai şi soldat cu 21 morţi într-o şcoală primară din Texas.

Concret, decizia Curții Supreme se referă la o lege care limitează din 1913 eliberarea de permise de port-armă disimulate persoanelor care aveau motive să creadă că vor fi nevoite să se apere, spre exemplu din cauza meseriei lor sau a unor ameninţări primite. Legea fusese contestată în justiţie de doi proprietari de arme de foc, cărora le fuseseră refuzate permisele, şi de o filială a NRA.

Aproape 400 milioane de arme se aflau în proprietatea populaţiei civile în SUA în 2017, adică 120 de arme la 100 de locuitori, conform estimării proiectului Small Arms Survey, având în vedere că populaţia Americii era anul trecut de în jur de 330 de milioane de locuitori. În 2021, site-ul Gun Violence Archive a recenzat peste 20.000 de cazuri de omoruri cu arme de foc.

Zeci de mii de americani au ieşit în stradă în mai multe oraşe, inclusiv în capitala Washington, pentru cere oprirea „masacrelor” comise cu arme de foc şi adoptarea de către Congres a unor reforme pentru controlul acestor arme.

Comenteaza