Mii de persoane au fost reţinute la protestele din Rusia

Mii de persoane au fost reţinute la protestele din Rusia
| Foto: Reuters

Al doilea weekend de proteste în Rusia s-a soldat cu un nou val de arestări. Peste 5 mii de persoane au fost reţinute în cele 85 de oraşe unde au avut loc proteste pentru eliberarea lui Alexey Navalnîi.

La Moscova a fost din nou epicentrul. Protestatarii s-au dus spre locul unde este reţinut Navalnîi. Un protestatar şi-a dat foc la Moscova, însă a scăpat cu viaţă şi a fost dus la spital. Soţia lui Navalnîi, Yulia, a fost arestată din nou şi eliberată după câteva ore. Şi la St Petersburg au avut loc ciocniri între protestatari şi autorităţi. 

Peste 5.000 de persoane au fost reținute, spune un grup de monitorizare. La Moscova, poliția a închis stațiile de metrou și a blocat centrul orașului.

Navalnîi a fost închis la întoarcerea în Rusia după ce și-a revenit după o încercare de a-l ucide cu un agent nervos. El învinuiește serviciile de securitate pentru atac, dar Kremlinul neagă acest lucru. Personajul opoziției a fost arestat după ce a ajuns la Moscova din Germania, unde a petrecut luni de zile recuperându-se de la incidentul aproape fatal.

Autoritățile ruse spun că domnul Navalnîi trebuia să se prezinte în mod regulat la poliție din cauza unei sentințe suspendate pentru delapidare. Navalnîi a denunțat reținerea sa ca fiind "flagrant ilegală", spunând că autoritățile i-au permis să călătorească la Berlin pentru tratament pentru otrăvirea cu Novichok, care a avut loc în Rusia în august anul trecut, transmite BBC

Comenteaza