O cerșetoare româncă va primi daune morale din partea statului elvețian. Motivația CEDO

O cerșetoare româncă va primi daune morale din partea statului elvețian. Motivația CEDO
| Foto: avocatsv.ro

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis ca Elveția să-i plătească tinerei 922 de Euro daune. 

Elveţia a fost condamnată de CEDO să plătească daune morale unei femei din România, pentru că i-a aplicat o amendă prea mare pentru cerşetorie, pe un drum public din Geneva, transmite Digi24.

"CEDO apreciază că sancţiunea aplicată reclamantei nu constituia o măsură proporţională nici în scopul luptei împotriva criminalităţii organizate, nici al celui ce vizează protecţia drepturilor trecătorilor, rezidenţilor şi proprietarilor de magazine", explică instituţia judiciară a Consiliului Europei, cu sediul la Strasbourg. 

Femeia de etnie romă, născută în 1992, ar fi analfabetă și a fost condamnată în ianuarie 2014 la 500 de franci elveţieni amendă pentru cerşetorie pe un drum public. Tânăra, care nu avea un loc de muncă şi nu primea ajutor social, a fost apoi plasată în detenţie provizorie pentru că nu a plătit amenda.

"Plasată într-o situaţie de vulnerabilitate manifestă, reclamanta avea dreptul, inerent demnităţii umane, de a putea să-şi exprime situaţia grea şi să încerce să-şi asigure nevoile de bază prin cerşetorie", motivează CEDO.

CEDO a decis că Elveţia a încălcat articolul 8 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, articol ce protejează respectarea vieţii private şi familiale și trebuie să-i achite reclamantei 922 de euro daune morale.

Comenteaza