O femeie de 44 de ani a devenit preşedinte în Ungaria. Premieră în istoria țării

O femeie de 44 de ani a devenit preşedinte în Ungaria. Premieră în istoria țării
| Foto: Hungary Today

Katalin Novak este prima femeie care îndeplineşte funcţia de președinte în Ungaria. Ea a fost aleasă joi de Parlamentul de la Budapesta în funcția de președinte, cu un mandat de cinci ani.

O premieră în istoria Ungariei: o politiciană în vârstă de 44 de ani apropiată de premierul Viktor Orban, a fost aleasă joi de Parlamentul de la Budapesta în funcția de președinte, cu un mandat de cinci ani.  Katalin Novak îşi va prelua funcția - preponderent protocolară - la 10 mai.

Katalin Novak, fost ministru al tineretului și familiei, a primit 137 de voturi favorabile din cele 188 exprimate (dintr-un număr total de 199 de deputaţi), în timp ce candidatul opoziţiei, economistul Peter Rona, a întrunit 51 de voturi. 

Katalin Novak a promis să fie „un bun şef de stat, care va apere familia ca fundament al suveranităţii”. Totodată, ea a calificat drept „inacceptabilă” invazia rusă în Ucraina, relatează Agerpres.

Katalin Novak este mamă a trei copii și a fost vicepreşedinte al FIDESZ. Are studii economice, de drept şi administraţie publică, în Ungaria şi Franţa. A trăit în SUA, Franţa şi Germania şi vorbeşte engleza, franceza, germana şi spaniola.

Comenteaza