O țară membră NATO recrutează femei în armată și mărește durata serviciului militar obligatoriu

O țară membră NATO recrutează femei în armată și mărește durata serviciului militar obligatoriu
| Foto: infofinanciar.ro

O țară care face parte din Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a anunțat planuri de a extinde recrutarea militară și pentru femei, pentru prima dată, și va crește durata standard în serviciul militar obligatoriu.

Danemarca aduce durata stagiului militar de la actualele 4 luni la 11, pentru ambele sexe.

Danemarca doreşte să crească numărul de persoane obligate să efectueze serviciul militar, extinzând recrutarea la femei şi mărind durata perioadei de recrutare de la 4 luni, în prezent, la 11 luni, pentru ambele sexe. Prim-ministrul danez Mette Frederiksen a spus acest lucru. „Nu ne rearmăm pentru că vrem război. Ne reînarmăm pentru că vrem să evităm acest lucru”, a afirmat oficialul, adăugând că guvernul „doreşte egalitate deplină între sexe”, conform Mediafax.

Danemarca, membră NATO, sprijină Ucraina în războiul său împotriva Rusiei. Ministrul danez de externe, Lars Løkke Rasmussen, a explicat că Moscova nu reprezintă „o ameninţare” pentru ţara nord-europeană. „Dar – a continuat el – nu vom ajunge în punctul în care ar putea veni să facă aşa ceva”.

Potrivit ministrului danez al Apărării, Lund Poulsen, situaţia de securitate din Europa „a devenit din ce în ce mai gravă şi trebuie să luăm în considerare acest lucru atunci când ne uităm la viitorul apărării”. Pentru Poulsen, „este nevoie de o bază de recrutare mai largă, care să includă toate genurile”. Aceasta, a concluzionat el, va crea „o apărare mai versatilă şi mai completă”.

Toţi bărbaţii sănătoşi din punct de vedere fizic de peste 18 ani sunt chemaţi pentru serviciul militar, care durează aproximativ 4 luni. Cu toate acestea, pentru că există destui voluntari, există un sistem de tragere la sorţi care permite multor tineri să nu servească.

În 2023, în Danemarca erau 4.717 recruţi. Potrivit datelor oficiale, femeile care s-au oferit voluntar pentru serviciul militar au reprezentat 25,1% din total. Potrivit planului de extindere a recrutării, idee pentru care probabil există o majoritate în Parlamentul danez, recruţii vor primi o pregătire de bază în primele 5 luni. În următoarele 6 luni, vor fi în serviciu operaţional, primind, de asemenea, pregătire suplimentară.

Comenteaza