OMS criticată dur de administraţia Trump în privinţa gestionării pandemiei. SUA ar putea revizui finanţarea acordată OMS

OMS criticată dur de administraţia Trump în privinţa gestionării pandemiei. SUA ar putea revizui finanţarea acordată OMS
| Foto: profimedia

Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a emis miercuri un comunicat prin care a apărat gestionarea pandemiei de coronavirus, ca răspuns la criticile preşedintelui american Donald Trump potrivit cărora Washingtonul ar putea revizui finanţarea pe care o acordă agenţiei, potrivit Reuters.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a făcut apel la unitate şi a cerut oprirea „politizării” crizei globale de sănătate, cerând în special Chinei şi Statelor Unite să manifeste „un leadership cinstit”.

Tedros a spus că se aşteaptă ca finanţările SUA să continue cu sprijinul tradiţional bipartizan.

Contribuţiile americane la OMS în 2019 au depăşit 400 de milioane de dolari, aproape dublu faţă de cel de-al doilea contribuitor, China, potrivit cifrelor prezentate de administraţia americane. Site-ul OMS arată Statele Unite ca fiind finanţatorul principal al organizaţiei, contribuind cu aproape 15% din bugetul OMS.

Tedros a declarat că OMS „a ţinut lumea la curent cu ultimele date, informaţii şi dovezi” şi a menţionat că joi se vor împlini 100 de zile de când China a notificat prima dată organizaţia despre apariţia unor  cazuri de „pneumonie cu cauză necunoscută” la 31 decembrie 2019.

Tedros, fost ministru de externe al Etiopiei, a respins sugestia lui Trump că OMS este „centrată pe China”, spunând: „Suntem aproape de fiecare naţiune, suntem orbi de culoare”.

Anterior, dr. Bruce Aylward, consilier principal la Tedros, a apărat, de asemenea, relaţia agenţiei ONU cu China, spunând că este importantă colaborarea cu autorităţile din Beijing pentru a înţelege epidemia de coronavirus.

Trump a declarat la Casa Albă, în informarea zilnică privind situaţia din ţară generată de coronavirus că suma acordată de Beijing reprezintă o mică parte din contribuţia Washingtonului şi că „nu este deloc corect”.

„Deci, vom face analize, investigaţii. Şi vom lua o hotărâre cu privire la ceea ce vom face. Între timp, ne reţinem. Vrem... să vedem", a explicat Trump. Acesta a declarat că OMS a emis un comunicat pe 14 ianuarie, spunând că „nu a existat nicio transmisie de la om la om” şi că l-a criticat „foarte puternic” când a declarat că va opri zborurile din China.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK

loading...
Loading...
Comenteaza