Păi și Putin!? Zelenski îi transmite Rusiei că vrea negocieri cu "viitorul lider" de la Kremlin

Păi și Putin!? Zelenski îi transmite Rusiei că vrea negocieri cu "viitorul lider" de la Kremlin
| Foto: g4media.ro

Administraţia Volodimir Zelenski şi-a reafirmat poziţia oficială în războiul cu Rusia, cerând retragerea armatei ruse de pe teritoriul Ucrainei şi subliniind că nu refuză negocierile, dar le vrea cu "viitorul lider" de la Moscova, întrucât preşedintele Vladimir Putin nu ar fi "pregătit".

„Important: Ucraina nu a refuzat niciodată să negocieze. Poziţia noastră de negociere este cunoscută şi deschisă: 1. Federaţia Rusă trebuie să îşi retragă trupele din Ucraina; 2. După orice altceva, este Putin pregătit? Evident că nu. Prin urmare, suntem constructivi în evaluarea noastră: vom discuta cu viitorul lider al Federaţiei Ruse", a declarat luni seară, prin Twitter, Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii preşedintelui Volodimir Zelenski.

Declaraţiile oficialului ucrainean intervin după ce Rusia a anunţat că este deschisă negocierilor cu Ucraina pentru oprirea războiului, dar nu în acest moment, deoarece Kievul a emis o lege prin care a exclus posibilitatea dialogului cu preşedintele Vladimir Putin.

"Noi am transmis în mod repetat că partea rusă rămâne deschisă atingerii obiectivelor prin negocieri. Însă am atras tuturor atenţia că în acest moment nu vedem o astfel de oportunitate, deoarece Kievul a adoptat o lege prin care formalizează decizia de a nu continua negocierile", a declarat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de postul de televiziune CNN.

În octombrie, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a emis un decret prin care exclude posibilitatea negocierilor cu Rusia atât timp cât este preşedinte Vladimir Putin. Zelenski a emis decretul în contextul deciziei Moscovei de anexare a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson.

În august, Zelenski afirma că pacea cu Rusia nu este posibilă atât timp cât trupele ruse sunt pe teritoriul ucrainean, semnalând că mai întâi trebuie să se retragă armata rusă pentru a exista perspective de negocieri.

Conform cotidianului The Washington Post, oficiali americani au încurajat Ucraina în ultimele săptămâni să semnaleze public deschidere pentru negocieri cu Rusia, dar nu pentru încheierea războiului, ci în scop politic, pentru a justifica menţinerea susţinerii Occidentului.

Comenteaza