Pe ce își cheltuie bogații lumii banii. Proprietarul Zara cumpără o cladire de lux cu jumătate de miliard de dolari

Pe ce își cheltuie bogații lumii banii. Proprietarul Zara cumpără o cladire de lux cu jumătate de miliard de dolari
| Foto: Imaxepress - Depositphotos.com

Amancio Ortega, miliardarul fondator al lanţului de magazine de îmbrăcăminte Zara, a fost de acord să cumpere clădirea de apartamente 19 Dutch din New York, conform Bloomberg.
 

Firma Pontegadea, deţinută de Ortega, a ajuns la un acord pentru a achiziţiona complexul de apartamente de lux cu 64 de etaje pentru aproximativ 500 de milioane de dolari, potrivit detaliilor publicate de publicaţia de specialitate The Real Deal şi confirmate de un purtător de cuvânt al lui Ortega. Clădirea a fost vândută de Carmel Partners.

Pontegadea canalizează dividendele pe care Ortega, în vârstă de 86 de ani, le primeşte de pe urma pachetului său acţiuni de 59% pe care îl deţine la gigantul fast-fashion Inditex SA, către un portofoliu axat pe proprietăţi imobiliare comerciale şi rezidenţiale în oraşe ca Seattle, Toronto, Londra şi Barcelona. Inditex deţine mai multe mărci, printre care Zara.

La începutul acestui an, Pontegadea a cumpărat o clădire de birouri în Glasgow pentru aproximativ 200 de milioane de lire sterline (237 milioane de dolari), precum şi Royal Bank Plaza din Toronto pentru 1,2 miliarde de dolari canadieni (916 milioane de dolari).

Firma a cumpărat turnul emblematic, îmbrăcat în aur, din capitala financiară a Canadei de la Oxford Properties, divizia imobiliară a fondului de pensii al lucrătorilor municipali din Ontario, şi de la Canada Pension Plan Investment Board.

În timp ce investiţiile lui Ortega se concentrează în principal pe sectorul imobiliar, acesta s-a diversificat în ultimii ani şi în domeniul infrastructurii.

Ortega, fondatorul Zara, a acumulat 17 miliarde de dolari în domeniul imobiliar

Pontegadea deţine o parte din acţiunile unei firme de cabluri submarine de telecomunicaţii împreună cu Telefonica SA şi în reţele de transport de energie electrică şi de gaze în Spania şi Portugalia.

Firma lui Ortega a investit, de asemenea, într-un proiect de energie regenerabilă cu Repsol SA, iar anul trecut a cumpărat o parte din acţiunile operatorului portughez de reţele electrice şi de gaze REN, Redes Energeticas Nacionais SGPS SA. De asemenea, deţine acţiuni la Enagas SA şi la operatorul de reţea spaniol Red Electrica Corporacion SA.

Ortega este cea mai bogată persoană din Spania şi se află pe locul 23 în topul celor mai bogate persoane din lume, cu o avere de 48,5 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index. Averea sa a suferit o lovitură de 19 miliarde de dolari în acest an, după ce preţul acţiunilor Inditex a scăzut cu 18%.

Marta Ortega a preluat funcţia de preşedinte al imperiului de retail al tatălui său la începutul acestui an, după ce predecesorul ei, Pablo Isla, a părăsit funcţia.

Comenteaza